Danas se obilježava početak agresije Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik

Početak lipnja 1993. godine ostat će zauvijek upisan crnim slovima u povijest Hrvata općine Travnik. Tih su dana travnički Hrvati doživjeli nezapamćen progon i stradanja nezabilježena u novojoj povijesti.

Svake godine, 8. lipnja, u Travniku se obilježava početak agresije tzv. Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Agresija tzv. Armije BiH nije poštedila niti jednu od sedam travničkih župa. No, u lipnju 1993. godine posebno su stradale župe Guča Gora i Brajkovići. U samo nekoliko dana ubijeno je 137 hrvatskih civila i branitelja. Njih 37 zarobljeno je u selima Bikoši i Manjine, a potom strijeljano. Do kraja rata s područja općine Travnik protjerano je 19.600 Hrvata, ubijena su 124 hrvatska civila, 427 branitelja, pripadnika HVO-a, stradali su skoro svi katolički sakralni objekti, hrvatski domovi su porušeni, a imovina temeljetito opljačkana.

Za progon 19.600 Hrvata kao ni ubojstva hrvatskih civila, zatočenika ni pripadnika HVO-a nitko nije odgovarao.

Odavanjem počasti na Bikošima i Ovnaku mjestima stradanja te groblju Prahulje, bit će obilježena još jedna tužna obljetnica stradanja i progona Hrvata Travnika.

Sveta misa prvo će biti služena kod spomen obilježja u Bikošama, u 13 sati kod spomen obilježja na Ovnaku – Brajkovići, a u 16 sati kod središnjeg spomen obilježja na Prahuljama.

Prethodni članakProslavljen patron župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku
Sljedeći članakŽSB: Tijekom proteklog vikenda evidentirano 28 prometnih nesreća, iz prometa isključena 64 vozača