Danas odluka o pritvoru za pripadnike HVO-a iz Orašja

Danas istječe jednomjesečni pritvor devetorici bivših pripadnika HVO-a iz Orašja i očekuje se odluka sarajevskog suda o produljenju pritvora. Tužiteljstvo smatra da postoji opasnost od bijega i zahtijeva produljenje.

Odvjetnici optuženih kažu kako je sud naložio tužitelju – da kontaktira s hrvatskom Vladom radi jamstva da će hrvatski državljani doći na Sud BiH, ali tužitelj to nije učinio. Obrana je tijekom četverosatnoga ročišta održanog u utorak tvrdila da nema osnovane sumnje za produljenje pritvora devetorici bivših pripadnika HVO-a. Prema navodima Tužiteljstva istraga po ovom predmetu bit će završena do kraja godine. Do sada je saslušano više od 30 svjedoka, a očekuje se očitovanje još njih 11.

Mi smo danas cijeli dan u sudnici slušali samo o pritisku koji se vrši na Sud. Slušali smo cijelo vrijeme kako se putem medija izvršio pritisak na Sud i kako je to razlog zašto bi naši branjenici trebali da ostanu i dalje u pritvoru da ne bi utjecali na svjedoke. To je jedan nonsens, izjavila je nakon ročišta Senka Nožica, odvjetnica Ive Oršolića.

Sud je naložio tužitelju da kontaktira hrvatsku Vladu glede garancija hrvatske vlade u tom pogledu da će hrvatski državljani pristupiti na Sud BiH. Tužitelj to nije napravio. Kako nam je jako malo vremena ostalo, obzirom da se odluka o pritvoru preispituje meni je ostala jedina mogućnost da javno pozovem predsjednika hrvatske Vlade i predsjednicu Hrvatske države da se što hitnije izjasne o tome da li će Hrvatska dati garancije da će hrvatski državljani protiv kojih se vodi postupak pred Sudom BiH uredno dolaziti pred Sud BiH, rekao je Vlado Adamović, odvjetnik Đure Matuzovića.

Prethodni članakU Novom Travniku oduzeta drva za ogrjev
Sljedeći članakVitez bogatiji za 5 novih vatrogasaca