Danas jedna od najljepših tura preko planine Vlašić

Planinarsko Drustvo “Paklarske Stijene” Travnik organizira planinarsku turu danas.

Pohod putevima Erika Brandisa kreće ispred Zavičajnog muzeja Travnik, nadmorska visina 514 m.n.v. i kreće se putem preko Starog grada, strana do kapelice Svetog Ivana Krstitelja (915 m.n.v.).

To je ujedno i najteži uspon jer se kreće nezagrijan, svladava se visinska razlika od 400 m i prelazi se razdaljina od 2,5 km. Put od kapelice dalje vodi preko livada, sela Velika Bukovica u kome se nalazi i izvor hladne vode.

Slijedi blaži uspon ne baš tehnički zahtjevan sve do planinarskog doma Konjska. 1.353 m.n.v. U blizina doma je izvor pitke vode. Razdaljina od kapelice do doma je cca 2,7 km. Slijedi najduža ruta, a to je do planinarskog doma Devečani na nadmorskoj visini 1.763 i pređenih cca 6,7 km. Na ovom dijelu rute, moguć je snijeg, jak i hladan vjetar.

Od doma na Devećanima ide spust do planinarskog doma Erik Brandis na Galici. Dužina rute je cca 2,5 km, a nadmorska visina 1.509 m.n.v.

Ovo je jedna od najljepših tura preko planine Vlašić ali i fizički izuzetno zahtjevna. Zahtijeva dobru kondiciju, ukupna dužina staze je cca 14,4 km, a visinska razlika cca 1.200 m.n.v.