Danas je prvi dan Kurban Bajrama – sretan Bajram svim muslimanima

Prema Takvimu Islamske zajednice muslimani u BiH su danas dočekali prvi dan Kurban-bajrama ili Hadži bajrama.

Središnja bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH povodom Kurban-bajrama održana je danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

Bajram-namaz se na području Sarajeva klanjao u 06.11 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme kao i svečani bajramski prijam za zvanice, u skladu sa izdatom instrukcijom zbog pandemije koronavirusa, neće biti održani.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a povodom nastupanja Kurban-bajrama, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u BiH. 

Instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tijekom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana. 

Također, instrukcija nalaže poduzimanje niza mjera kako bi se zaštitilo javno zdravlje među kojima su temeljito čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje džamija, mesdžida i drugih objekata u kojima se obavljaju namazi, a posebno za bajram-namaz, saopćeno je iz Rijaseta IZ u BiH.