Danas je Dan žalosti u Bosni i Hercegovini

Zbog teškog stanja izazvanog prirodnim nesrećama, entitetske vlade današnji dan proglasile su Danom žalosti, danom kada ova zemlja oplakuje žrtve najveće prirodne katastrofe u svojoj povijesti.

Na ovaj dan ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u BiH. Medijske kuće na teritoriji BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje.

Ovaj dan kao i nekoliko prethodnih, najcrnijim će slovima ostati upisan u povijesti Bosne i Hercegovine.

Vodostaji u vodnom području rijeke Save jutros u opadanju

Vodotoci u vodnom području rijeke Save jutros su u opadanju prema podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save.

I dalje su aktivne su mjere vanredne obrane od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine.

Saznajte koji putevi i dalje nisu u funkciji

Zbog oštećenja kolovoza na dva mjesta, obustavljen je promet za sva vozila na dionici M-4 Tuzla-Ugljevik (u mjestu Seljublje). Zbog klizišta, zatvorena je dionica magistralnog puta M-15 Ključ-Sanski Most. Obilazak  za vozila do 3,5 tone je preko mjesta Balijagićia (R-410a), a teretna vozila se usmjeravaju preko Bihaća, Bosanske Krupe i Lušci Palanke.

I dalje se ne može vršiti promet magistralnim putem M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Kosova), pa se preusmjerava starim putem preko Ševarlija. Kako smo obavješteni, zbog preopterećenosti ovog regionalnog puta (R-465), saobraćaj teretnih vozila iz pravca Žepča propušta se svaki neparni sat po pola sata, a iz pravca Doboja ka Žepču svaki parni sat na pola sata. Putnička vozila saobraćaju bez ograničenja.

Obustavljen je promet i na putnim pravcima:
M-16 Jajce-Banja Luka
M-14 Bosanska Dubica-Bosanska Kostajnica (na ulazu u B. Kostajnicu).
R-462a Lončari-Bosanski Šamac
R-413 Skender Vakuf-Kotor Varoš i
R-440 Kotor Varoš-Šiprage.

Na dionici M-1.8  Pelagićevo-Lončari-Orašje policija propušta samo vozila koja prevoze pomoć i spasilačke službe. Za ostale je put prema Orašju zatvoren.

Na dionicama: M-14.1 Odžak-Bosanski Brod  i R-441 Zenica-Vitez (u Čajdrašu) prometuju samo putnička vozila i to otežano.

Putnička vozila od Banja Luke mogu doći do Mrkonjić Grada dionicom Banja Luka-Bronzani Majdan-Pervan-Goleši-Zelenci-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Na dionicama: M-4 Simin Han-Kalesija (u mjestu Čaklovići) i M-4 Banja Luka-Čelinac (u mjestu Zeleni Vir) obustavljen je promet za teretna vozila, dok putnička vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.

Naizmjenično, jednom trakom, prometuje se na putnom pravcu  M-19.2 Kladanj-Vlasenica.

Na ostalim putnim pravcima vozače upozoravamo na odrone kamenja na kolovoz, kao i na povećanu opasnost od klizišta.

Granični prijelazi Orašje, Bosanski Šamac, Brčko, B. Rača i Pavlovića most zatvoreni su za promet, zbog poplava.  Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Izvor