Danas je blagdan sv. Martina, patron župe u Bučićima

Danas, 11. studenog 2016. godine u povodu obilježavanja blagdana sv. Martina i patrona župe Bučići (Novi Travnik) bit će održano svečano misno slavlje u 11 sati. Svetu misu će predvoditi provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić koji je ujedno i rodom iz ove župe. Za vrijeme sv. mise bit će kolaudacija orgulja i blagoslov zvona.

Sveti Martin (Savaria, 316. – Candes, 8. studenog 397.), katolički svetac, biskup grada Toursa, prvi svetac koji nije bio mučenik, a ima svoj liturgijski blagdan, prvi svetac zaštitnik Francuske. Njegov se blagdan – Martinje – slavi 11. studenoga, na datum njegova pogreba.

U sjevernoj Hrvatskoj i Sloveniji na dan sv. Martina se njeguje tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino (“krštenje vina”). U mjestima u kojim je sveti Martin zaštitnik priređuju se najveće tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskim trgovima.

Na proslavama najčešće se priprema martinjska guska i mlinci.

Posebno velika slavlja su u Svetom Martinu na Muri Požegi, Kutjevu, Velikoj Gorici, Dugom Selu Sv. Ivanu Zelini i brojnim drugim mjestima.

Prethodni članakSlavlje u Vitezu: Marko Baotić pušten na slobodu
Sljedeći članakPovodom Svjetskog dana dijabetesa u Hrvatskoj bolnici dr. fra Mato Nikolić organizira se besplatno mjerenje šećera u krvi