Danas Dan žalosti

Vlade oba bh. entiteta donijele su odluku i današnji dan proglasile Danom žalosti

Danas je Dan žalosti u Bosni i Hercegovini zbog smrtonosnog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, odlučile su vlade oba bh. entiteta. Napad u Zvorniku je izveo Nerdin Ibrić (24) iz sela Kučić Kula kod Zvornika, a potom mu je policija oduzela život.

U napadu je ubijen policajac Dragan Đurić, a povrijeđeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović. Pripadnici zajedničkog istražnog tima, formiranog nakon napada, uhitili su jučer dvije osobe.

Na području Dubnice pretresena je prostorija mesdžida s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelom terorizma, navodi se u saopćenju SIPA-e.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač, ranije je rekao kako je izvršen pretres kuće Nerdina Ibrića i da je druga privedena osoba iz sela Sapna, s kojom je napadač bio u kontaktu.

“Riječ je o licu koje je već ranije obrađivano i po pitanju odlaska na ratište u Siriju, a vezano za vehabijski pokret”, rekao je Lukač.

Glasnogovornica SIPA-e, Kristina Jozić, je kazala: “Ja mogu potvrditi da je SIPA zaprimila informaciju u petak, preciznije 24. travnja o mogućem počinjenju terorističkog napada negdje na području BIH. SIPA je istu dostavila svim policijskim organima na svim razinama.” Saznanja o mogućem napadu imalo je i Ministarstvo sigurnosti, ali ne i tko bi mogao biti potencijalna meta.

Motivi napada u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, trebali bi se utvrditi istragom. Obitelji i susjedi Nerdina Ibrića, te ubijenog policajca Dragana Đurića, u šoku su nakon napada, prenosi Al Jazeera. U Kučić Kuli, susjedi su rekli kako je Nerdin Ibrić bio povučen i fin momak, koji je završio Medicinsku školu. Otac mu je ubijen kada je imao jednu godinu 1992, a njega je izvukao Crveni križ.

Ibrić je, zajedno s majkom Halimom, bio jedan od prvih povratnika u Kučić Kulu. Živio je s majkom. Polubrat mu živi u Švicarskoj. Jedan njegov rođak priča kako se prije par mjeseci počeo družiti s muškarcem koji je uhićen. Odlazio je na molitve, kažu, “tamo”. Pokušao je i njega i svoju majku da privoljeti da mu se pridruže.

Rođak priča kako ga je probao urazumiti, objasni mu kako ta interpretacija islama nema veze s pravom religijom, ali bezuspješno.

Al Jazeera je razgovarala i s bratom ubijenog policajca, Anđelkom Đurićem. Kaže kako je obitelj slomljena zbog onoga što se dogodilo.

“Izgubio sam oca u ratu, a sad i brata”, kaže Đurić. Ubijeni policajac je živio s majkom i bratom.

“Ja sam bio u jednoj prostoriji iza dežurne službe. Ranjen sam u obje ruke i u desnu nogu, prilikom razmjene pucnjave s tom osobom”, rekao je Željko Gajić, ranjeni policajac.

Njegov kolega, Stevo Milovanović, je rekao: “Bio sam u dežurnoj sobi, ispred zgrade je bio pokojni kolega. Samo sam vidio kako se vozilo zaustavlja i odmah je počela pucnjava. Što mogu reći, da se završi na ovome, ne dao Bog da se ponovi”.

U utorak su održane izvanredne sjednice Predsjedništva i Vijeća ministara BiH te Vlade RS-a, kao i brojni sastanci bh. dužnosnika. Sa svih sastanaka upućene su poruke mira i apeli građanima da ne šire dezinformacije i ne koriste govor mržnje, prenosi Dnevnik.ba.