Danas 15 godina od smrti košarkaškog velikana Mirze Delibašića

Danas se navršava petnaest godina od smrti velikana bh. sporta Mirze Delibašića Kinđeta.

Članovi obitelji i prijatelji danas će položiti cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare i prisjetiti se legendarnog košarkaša sarajevske Bosne i madridskog Reala, posljednjeg košarkaškog romantičara kojem su se divili košarkaška Europa i svijet.

Mirza Delibašić rođen je 9. siječnja 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968.godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u „Bosnu“. Za “Studente” je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Europe 1979. godine, a s reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio prvak Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978.godine i olimpijski pobjednik 1980.godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres „Jugoslavije“ obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportaša Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportašem svih vremena u našoj zemlji.

Za samo dvije godine u Real Madridu Mirza Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetama osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, a njegov nekadašnji suigrač Huan Antonio Korbalan, napisao knjigu „Razgovori s Mirzom“.

Vjeran Sarajevu ostao je i tijekom opsade, zahvaljujući se pozivu rukovodstva „Reala“ da opkoljenu bh. prijestolnicu zamijeni madridskim “rajem”. Bio je izbornik košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Europskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je i dalje najbolji plasman bh. državnog tima na europskim natjecanjima.

Mirza Delibašić Kindže umro je u Sarajevu 8. prosinca 2001. godine.

Prethodni članakU BiH najviše nezaposlenih žena te primaju najniže plaće u Europi
Sljedeći članakJajce: Održane Prve sportske igre mladih u KSB-u