Dan neovisnosti BiH

Danas, 1. ožujka, u Bosni i Hercegovini se obilježava Dan neovisnosti.

Općinski načelnik Viteza, Advan Akeljić i predsjedatelj Općinskog vijeća Vitez, Tomislav Bošnjak-Matić uputili su čestitku povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine.

 

“Svim narodima i građanima općine Vitez sretan Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine žele općinski načelnik i predsjedatelj Općinskog vijeća”, stoji u poruci koju potpisuju Advan Akeljić i Tomislav Bošnjak-Matić.

Referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine održavan je od 29. veljače do 1. ožujka 1992. Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” Glasovalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63.6%). 99.7% bilo je za neovisnost, a 0.3% protiv. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Referendum je pretežno bojkotiran od Srba, a tako imamo situaciju da se i danas ovaj dan ne slavi u Republici Srpskoj. Također, i značajan broj Hrvata prilično je indiferentan prema ovom prazniku, s obzirom na njihovu neravnopravnost.

Svima koji slave Dan neovisnosti BiH redakcija vitez.info portala šalje iskrene čestitke.

Prethodni članakNastavlja se Premijer liga, Vitez gostuje kod Zrinjskog
Sljedeći članakZrinjski svladao Vitez, Čelik Sarajevo