Dan neovisnosti BiH

Danas, 1. ožujka, u Bosni i Hercegovini se obilježava Dan neovisnosti.

Općinski načelnik Viteza, Advan Akeljić i predsjedatelj Općinskog vijeća Vitez, Tomislav Bošnjak-Matić uputili su čestitku povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine.

 

“Svim narodima i građanima općine Vitez sretan Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine žele općinski načelnik i predsjedatelj Općinskog vijeća”, stoji u poruci koju potpisuju Advan Akeljić i Tomislav Bošnjak-Matić.

Referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine održavan je od 29. veljače do 1. ožujka 1992. Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” Glasovalo je ukupno 2.073.568 glasača (izlaznost 63.6%). 99.7% bilo je za neovisnost, a 0.3% protiv. SDS je pozvao Srbe na bojkot referenduma i spriječio njegovo održavanje u pojedinim dijelovima zemlje. Referendum je pretežno bojkotiran od Srba, a tako imamo situaciju da se i danas ovaj dan ne slavi u Republici Srpskoj. Također, i značajan broj Hrvata prilično je indiferentan prema ovom prazniku, s obzirom na njihovu neravnopravnost.

Svima koji slave Dan neovisnosti BiH redakcija vitez.info portala šalje iskrene čestitke.