Damir Bešić novi predsjednik BZK “Preporod” Vitez

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Vitez održala je svoju redovnu izvještajno-izbornu skupštinu na kojoj su podnesena i usvojena izvješća o radu Upravnog odbora, kao i financijsko, odnosno izvješće Nadzornog odbora.

Dosadašnji predsjednik Fejzulah Bešo, koji je obavljao funkciju predsjednika BZK “Preporod” Vitez u proteklom mandatnom periodu, istaknuo je neke od najvažnijih rezulatata, među 180 realiziranih projekata na području općine Vitez, Bosne i Hercegovine, ali i van granica BiH (Turska, Slovenija, Hrvatska i Austrija). “Vođene se konstantne aktivnosti na promociji i unaprjeđivanju kulturne baštine Bošnjaka kroz kulturno-zabavne manifestacije, promocije knjiga i obilježavanje državnih i vjerskih praznika. I humanitarni projekti su bile značajan dio naših aktivnosti”, rekao je u izjavi za Fenu Fejzulah Bešo.

BZK „Preporod” Vitez je direktno kao organizator prikupio više desetina tisuća maraka pomoći za oboljele građane općine Vitez i drugih gradova. Povezivanje s bh dijasporom je bio poseban zadatak koji je uspješno realiziran uspostavljanjem prijateljskih veza i odnosa s bh udrugama koje djeluju u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, istaknuto je na skupštini.

Nakon usvojenih izvješća skupština je izabrala nove sazive tijela BZK “Preporod” Vitez. Na mjesto predsjednice skupštine izabrana je Lamija Bektaš, dok je njezin zamjenik Adnan Topić. Novi predsjednik Upravnog odbora BZK “Preporod” Vitez je Damir Bešić, a njegov zamjenik i tajnik je, sada već bivši predsjednik, Fejzulah Bešo. Za članove Upravnog odbora izabrani su: Mujo Trako, Muamer Đidić i Samra Bešić.

Predsjednik Nadzornog odbora je Vahidin Smajić, dok će funkciju predsjednika Suda časti u mandatnom periodu od 2014. do 2018. godine obavljati Bahrudin Bešo.

U dijelu skupštine koji je bio predviđen za obraćanje gostiju nazočnima su se obratili načelnik općine Vitez, Advan Akeljić, predsjednik OO SDA Vitez, Muharem Grabus, predsjednik OO SDP BiH Vitez, Alen Đelilović te predsjednik OD “Behar” Stari Vitez. Svi navedeni su prije svega čestitali BZK “Preporod” Vitez postignute rezultate i dali podršku novoizabranim članovima, uz želju da nastave kvalitetan i uspješan rad.