Da li je bolje da bojler držite uključen ili ne

Svi smo milijun puta čuli da je bolje da bojler non-stop radi nego da se isključuje, jer se tako, navodno, štedi struja.

Vječita dilema svake porodice je – da li gasiti ili ostaviti bojler da stalno radi, kako bismo trošili manje struje. Iako među većinom vlada mišljenje da je bolje ostaviti ga da radi jer se pri svakom paljenju troši više struje za ponovno zagrijavanje, odgovor je potpuno drugačiji.

Nikola Nikolić, zamjenik direktora poduzeća za energetsku efikasnost “Energy saving group” kaže za radiokameleon.ba da od dinamike trošenja zavisi da li da ga gasite ili stalno držite upaljenog.

Zavisno od toga na što trošite toplu vodi i koliko često, preporučujem da se bojler ipak gasi kada je skupa struja. Primjera radi, jednoj četvoročlanoj porodici je najbolje da bojler uključuje noću kada je jeftina struja i gasi ujutru kada prestaje taj režim, pa da ga predvečer dogrije.

I u stanovima u kojima živi jedan član preporučujem da koristi prednosti jeftine struje jer je ona još uvijek nekoliko puta jeftinija, samo što on vjerojatno ne treba da ga dogrijava”, savjetuje Nikolić.

Pogrešno je uvjerenje da bojler treba biti stalno uključen, jer ga termoregulator uključuje i isključuje prema podešenoj temperaturi i da tada navodno troši manje električne energije.

Osim toga, stalno upaljen bojler i danju i noću, stvara potencijalnu opasnost ukoliko neki ili svi sigurnosni elementi na bojleru otkažu.

Prethodni članakU Travniku izvedena predstava u čast nobelovcu Ivi Andriću
Sljedeći članakVIDEO: Na današnji dan iz Zagreba krenuo humanitarni konvoj Bijeli put