Cvjetna nedjelja u Lašvanskoj dolini

altNi susnježica, hladan vjetar i temperatura od tek 2 stupnja iznad ništice, koliko je bilo u nedjelju prije podne u Lašvanskoj dolini, nisu spriječili tisuće vjernika da na Cvjetnu nedjelju, Cvjetnicu, pohode vječna počivališta svojih najmilijih. Na svim grobljima u Lašvanskoj dolini, ili pak u crkvama, slavljene su svete mise, a brojni katolički puk molio se za duše svojih pokojnih, za bolje i sretnije sutra.

U Vitezu, najmnogoljudnijoj župi u Vrhbosanskoj nadbiskupiji najviše vjernika okupilo se na groblju Kruščica. Sveta misa je slavljena u crkvi posvečenoj svetom Mateju, izgrađenoj prije tri i pol godine, a crkveno zdanje je bilo pre malo primiti sve vjernike pa je veliki broj njih svetu misu pratio u crkvenom dvorištu i na groblju koje je u neposrednoj blizini crkve.

Tradicionalno, na blagoslov su nošene grančice jele, no vjernici su imali priliku nabaviti i grančice masline što je ranijih godina bio rijedak slučaj.

Dan uoči Cvjetnice, predstavnici općinskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, uz sva spomen-obilježja i na grobove poginulih branitelja u Lašvanskoj dolini, položili su cvijeće i upalili svijeće.

Predstavnici županijskih udruga, te predstavnici političke, zakonodavne i izvršne vlasti općina, Županije, Federacije i BiH predvođeni predsjednicom srednjobosanske Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja, Ljubicom Garić, federalnim parlamentarnim zastupnicama, Katicom Čerkez i Slavicom Josipović i zamjenicom ministra obrane BiH, Marinom Pendeš, to su učinili na središnjem spomen-obilježju poginulim braniteljima srednje Bosne podignutom u Križančevu Selu, nadomak Viteza.

Zvonimir Čilić / VL / vitez.info