Cvjetna nedjelja u Lašvanskoj dolini – Molitva, cvijeće i blagoslovljene jeline grančice

Posjeta grobljima, svijeće, jeline grančice i molitva tradicionalno je obilježavanje Cvjetnice i među katolicima u srednjoj Bosni. Tako je i ove godine bilo u Vitezu, u najvećoj župi Vrhbosanske nadbiskupije, a ni prohladno vrijeme nije spriječilo više tisuća vjernika da posjete vječna počivališta svojih najmilijih i s dužnim pijetetom i skrušenom molitvom odaju im počast i iznova ožive sjećanja na njih.

Tako je bilo na svih 23 viteških grobalja, a najviše vjernika okupilo se na groblju „Kruščica” gdje je i pokopan najveći broj Vitežana, a svetu misu u filijalnoj crkvi sv. Mateja, prije šest godina izgrađenoj uz ovo groblje, predvodio je viteški župnik fra Marko Kepić.

Tako je bilo i na grobljima drugih župa Lašvanske doline, a kao i u Vitezu i u Busovači, Travniku i Novom Travniku u subotu uoči Cvjetnice, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, pohodili su spomen obilježja i odali dužnu počast poginulim, ubijenim i nestalim braniteljima Viteza. No, sa žaljenjem treba konstatirati, da ovaj put, suprotno prethodnim godinama, skupa s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, to nisu učinili i predstavnici političkog. Kulturnog i gospodarskog života Viteza.

Zvonimir Čilić / VL