ČUVARI TRADICIJE: Udruga Stari grad “Kaštel” iz Novog Travnika

Udruga Stari grad “Kaštel” iz Novog Travnika ovim projektom želi promovirati narodne nošnje lašvanskog kraja, prisjetiti se običaja nakon Korizme koji počinju Cvjetnicom, umivanjem u cvijeću i blagoslovom grančica, potom ulazak u Veliki tjedan u kojem se užurbano pripremamo za Uskrs: šaramo jaja i pripremamo za bojanje, duhovna priprava molitvom i postom.

Odlaskom u crkvu na Veliki četvrtak prisjećamo se Isusove posljednje večere. Veliki petak je jedini dan u godini bez misnog slavlja, Isus je razapet na krizu i slušamo muku po sv. Ivanu.

Na Veliku subotu blagoslivljamo jelo, posvećenje i blagujemo u krugu obitelji na Uskrsno jutro, nakon čega je obavezan odlazak u crkvu i tucanje jaja.

Video je sponzoriran od strane Općine Novi Travnik, prijatelji Udruge Stari grad “Kaštel” koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta su: KUD”Stari Hrast 2000” Novi Travnik, KŠD “ Glavica” Rankovići, Novi Travnik, don Anto Ledić, župni zbor Presvetog Trojsta Novi Travnik, Draženka Laštro i snimatelj Denis Matuka.

Udruga Stari grad “Kaštel” svim vjernicima želi čestitati najveći kršćanski blagdan Uskrs!

Prethodni članakZbog požara u šumi, viteški vatrogasci imali više intervencija
Sljedeći članakPROLJEĆE NA ZABRĐU: Realiziran projekt “Zajedno zavolimo zaštitimo Zabrđe”