Crna Gora ukida gotovo sve epidemiološke mjere

Crnogorsko vijeće za borbu protiv koronavirusa odlučilo je od danas ukinuti gotovo sve epidemiološke mjere u zemlji nakon što je Crna Gora zabilježila najmanji broj novih zaraza od srpnja 2020. godine.

Prosječan broj novozaraženih prošli tjedan bio 18, dok je ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa 380.

“Četrnaestodnevna kumulativna incidencija je 53,86 i najmanja je od septembra 2020. Prema tom indikatoru obolijevanja, Crna Gora je bolja od turističkih zemalja Španije, Cipra, Grčke i Turske“, rekao je Igor Galić, direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

On je također istaknuo da je prvom dozom cijepljeno 30 posto punoljetnih stanovnika Crne Gore, dok je potpuno imunizarana četvrtina odrasle populacije te zemlje.

Kao rezultat toga, od subote svi ugostiteljski objekti mogu raditi bez ograničenja radnog vremena, dok im je do sada bilo dozvoljeno da rade do ponoći. Također se dopušta rad noćnih klubova, uz negativan test na koronavirus ili potvrdu o vakcinisanju. Ista pravila vrijede za rad kazina kojima je ponovo dopušteno neograničeno radno vrijeme.

Zdravstvene vlasti povećale su s 50 na 100 broja osoba koje istovremeno mogu učestvovati na javnim priredbama, političkim i privatnim skupovima, proslavama, svadbama kao i drugim manifestacijama na otvorenom i na terasama ugostiteljskih objekata.

Prvi put nakon godinu dana dopušteno je održavanje glazbenih manifestacija i festivala na otvorenom.

Prethodni članakDanas moguća kiša: Objavljena prognoza do srijede, temperature i do 40 stupnjeva
Sljedeći članakBiH među pet država koje su zabilježile rekordan broj umrlih od korone