Crkva upozorava: Konzumerizacija Božića velika opasnost za vjernike

Lokalni tržni centri još od početka studenog izložili su božićni nakit i druge stvari koje se u modernom vremenu vežu za ovaj veliki katolički blagdan.

Današnje društvo koje se temelji na trgovini, kaže don Anto Ledić, župnik župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku, iskoristilo je vjerski kalendar za stvaranje profita, čemu bi, upozorava, vjernici morali odoljeti.

“Konzumerizam je pojava u društvu u kojem je većina ljudskog djelovanja zasnovana na tome da se pokušaju zadovoljiti samo materijalne ili tjelesne potrebe, bez obzira koliko je to pogubno ili pogrešno. Konzumerizam je ušao i u našu religijsku praksu jer vidimo da je u medijima itekako prisutna kampanja promoviranja određenih vjerskih blagdana samo zbog zarade. Današnje društvo koje se bavi trgovinom iskoristilo je naš vjerski kalendar”, rekao je don Ledić.

Također je upozorio da nema nikakve dodirne točke između Božića i tog, kako ga je nazvao, trgovinskog svijeta.

“Nema nikakve dodirne točke između Božića, Uskrsa ili bilo kojeg drugog blagdana sa tim trgovinskim svijetom. Crkva, srećom, tome nije podlegla, ali obzirom da je Crkva narod, upravo je narod obmanut i ta politika trgovine sakralnim ušla je u svijet vjerničkog društva. Mi vjernici koji vjerujemo u stvari dolazak Isusa Krista moramo znati da je važna duhovna priprema i duhovni značaj Božića i samo na tome moramo bazirati radost Božića”, kazao je don Ledić za Drukčiji radio.