Čovjek je čovjeku čovjek!

Udruga dijaliziranih i transplatiranih Srednjobosanske županije u četvrtak navečer organizirala je prigodnu tribinu s ciljem upoznavanja, informiranja i educiranja građana o vrijednosti i potrebi darivanja organa i tkiva u svrhu liječenja i spašavanja ljudskih života.

Tribina je održana u Klubu HKD Napredak, podružnica Vitez. No prostor je bio premali za sve zainteresirane, pa ne mali broj građana nije ni imao priliku prisustvovati ovom vrlo zanimljivom, dobro pripremljenom i svake pažnje i poštovanja vrijednom informativnom i edukativnom druženju građana s čelništvom i članovima Udruge koji su prošli kalvariju teških bolesti i sretnog povratka u normalan život.

Voditelji tribine bili su predsjednik Udruge Tomislav Žuljević iz Viteza i dopredsjednik, anasteziolog dr. Orhan Šaban, ujedno i koordinator donatorske mreže za Kantonalnu bolnicu u Travniku. Prisutno je bilo i nekoliko donora i transplatiranih, pa je tribina bila i puna emotivnog naboja izazvanog ispovijestima darovatelja i darovanih.

Predsjednik Tomislav Žuljević ulaže velike napore, osobno i kroz Udrugu, kako bi radom i djelovanjem animirao i ohrabrio znane i neznane, na taj veliki, hrabri i humani ljudski čin – darovati dio tijela i spasiti život kao što je njegov spasio mlađani sestrić, Dejan Plavčić.

„Kada je utvrđeno da sam podesan donor, nijednog trenutka nisam dvojio dati bubreg svom ujaku. I, evo, obojica smo, hvala Bogu, dobro, obojica živimo potpuno normalnim životom i sretni smo i mi i naše obitelji”, kazao je Dejan, u obraćanju okupljenim i doživio burni i dugotrajni aplauz.

Marijan Lovrinović iz Novog Travnika darovao je bubreg svojoj kćerki Marijani. „Vjerujte mi, jedva sam čekao transplataciju i Marijanin povratak normalnom životu, svojoj djeci, suprugu, svojim učenicima…! I dočekao sam i sretni smo, svi, cijela naša obitelj i hvala dragom Bogu, zdravi i veseli”, kazao je Marijan, predsjednik Crvenog križa u Novom Travniku.

Vrlo zanimljivo i edukativno, jednostavnim i razumljivim rječnikom, uz video potporu, okupljenim u prepunom Klubu HKD Napredak govorili su predsjednik Udruge Tomislav Žuljević i dr. Orhan Šaban. Ovom je prilikom prikazan i dvadeset minutni dokumentarni film o transplataciji srca pacijenta iz Zagreba, o uzimanju i prijevozu srca iz Njemačke stradalog mladića, o vrhunskim hrvatskim liječnicima po stručnosti ravnim najeminentnijim svjetskim u ovoj oblasti, ali, na žalost mizerno plaćenim iako se to, ni na koji način, ne potencira u filmu. Film nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim! Naprotiv!

Bilo je i drugih zanimljivih ispovijesti, emotivnih i potresnih zanimljivih pitanja i zanimljivih i konkretnih odgovora, ali i potpisanih donatorskih kartica – pristupnica. A ovakve tribine, kako je kazao predsjednik Udruge Tomislav Žuljević, uskoro će biti organizirane u Jajcu, Kiseljaku…, u svim gradovima Srednjobosanske županije.

Zvonimir Čilić / VL