Čović predaje zahtjev za EU uz nazočnost Mogherini i Hahna

Vrše se posljednje pripreme, kako s bh. strane tako i u Europskoj uniji, kako bi u ponedjeljak u Bruxellesu sve proteklo u redu i svečano

Ostalo je svega nekoliko dana do povijesnog trenutka za BiH. Jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti zemlje je 15. veljače – dan predaje zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji, piše Večernji list BiH.

Pripreme i u BiH i EU

Vrše se posljednje pripreme, kako s bh. strane tako i u Europskoj uniji, kako bi u ponedjeljak u Bruxellesu sve proteklo u redu i svečano. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović će u ime BiH predati zahtjev za članstvo u EU ministru vanjskih poslova Nizozemske Bertu Koendersu. Svečana ceremonija predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU nizozemskom predsjedništvu Vijeća Europske unije bit će održana u ponedjeljak, 15. veljače, u Bruxellesu, u zgradi Vijeća Europske unije Justus Lipsius, dvorani “Anna Lindh”, u 9 sati.

Svečanosti će nazočiti i visoka izaslanica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Europskog povjerenstva Federica Mogherini, te povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, priopćeno je jučer iz Predsjedništva BiH. Nakon svečane ceremonije, u 9.30 sati bit će upriličene izjave za medije. Potom će predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović imati odvojene susrete s povjerenikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, te potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčákom.

Razgovor s Daulom

U 18 sati predsjedatelj Predsjedništva BiH susrest će se s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom. Predsjedatelj Čović će, kako je planirano protokolom, u ponedjeljak u 19.30 sati nazočiti prijamu u povodu predaje zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji, a domaćini su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu i izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda.

Izvor