Čović: Nećemo se odazvati pozivima SDA na pregovore

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak kako nema namjeru razgovarati s predstavnicima SDA o formiranju vlasti.

– Nećemo se odazvati pozivima SDA, za to nema nijednog razloga. Mi smo svoj dio posla, koji se tiče pronalaska partnera u Federaciji BiH, obavili potpisivanjem sporazuma i treba biti dosljedan i to provesti. Kroz taj sporazum kazali smo da ćemo uspostaviti vlast na razini Vijeće ministara, entiteta i svih županija gdje to možemo – izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Dodao je kako se razgovori o provedbi potpisanog sporazuma nastavljaju sljedećih dana.

– Na nama je da ove dogovore realiziramo. Partneri nastavljaju razgovore na načina da ćemo u subotu imati jedan dio razgovora, u ponedjeljak drugi dio bilateralnih razgovora kada je u pitanju predstavnik srpskog naroda s kojim smo, također, osnove dogovorili. Vjerujem da idući tjedan završava ta priča i da ćemo imati vrlo jasnu strukturu Vijeća ministara BiH kada su u pitanju resori, a gospođa Krišto je već danas kao mandatar, sukladno zakonu, otišla u provjeru – istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Istaknuo je kako se nada da će Vijeće ministara BiH biti formirano prije Božića.

– Što se tiče Vlade Federacije BiH, možda će nešto kompliciranije biti, tako smo i procjenjivali ranije, s obzirom na to da je sreća išla na ruku jedne, druge ili treće strane. Mi ćemo imati Dom naroda sljedećeg tjedna. Sada postoji jasna stranačka struktura – kazao je.

Ocijenio je i kako je situacija kod izbora hrvatskog i srpskog člana rukovodstva Doma naroda prilično jasna, a da će se na osnovu situacije kod predstavnika bošnjačkog naroda dalje odlučivati o “operativnim i taktičkim” potezima.

 – Trinaesta ruka tu neće ništa poremetiti. Ja bih sačekao konstituirajuću sjednicu Doma naroda FBiH kada ćemo imati jasnu sliku. Što se mene tiče, a jasno smo i kazali, mi koji pregovaramo, da to neće ništa mijenjati, bilo ih 13 ili 14 – rekao je Čović.

Napomenuo je kako su moguće dodatne promjene, ali da unutar hrvatskog kluba postoji stabilnost.

Komentirajući kritike oko imenovanja Marinka Čavare za dopredsjedavajućeg Zastupničkoga doma PS BiH s obzirom na to da je na ‘Američkoj crnoj listi’ zbog korupcije, Čović je podvukao kako Čavara i njegova obitelj po pitanju korupcije nemaju ništa.

– Naravno da razgovaramo i s američkim prijateljima, u stalnoj, redovnoj komunikaciji, pa i tada kada su bile te sankcije – rekao je Čović, napominjući kako nastoje da njihovo rješenje bude usklađeno s najvišim standardima.

– HDZ nastoji da na sve razine vlasti dođu svježe snage i u prvi mah ćemo to uraditi u većini ministarstava na županijskim i entitetskim razinama, ali dok traju procesi postavljamo iskusne ljude kako bi predvodili te procese da bi se naš rezultat implementirao – objasnio je predsjednik HDZ-a BiH.

Ulazak Republike Hrvatske u Schengen Čović je nazvao kao izuzetan iskorak Hrvatske koji BiH mora slijediti i biti joj motiv kada je u pitanju ‘eurozona’ i kandidacijski status.

– Nastojat ćemo u koordinaciji s hrvatskim institucijama da režim prelaska granice koji sad imamo, ne bude složeniji i da nijedan žitelj BiH nema problema pri izlasku i ulasku – dodao je Čović.