Čović: Izbori u Mostaru već ove godine

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu kako je s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem postigao sporazum čime su stvoreni preduvjeti da se lokalni izbori u Gradu na Neretvi održe već ove godine.

– Potpisali smo dva sporazuma, jedan je okvirni sporazum za Grad Mostar i drugi koji se tiče Izbornog zakona BiH kojim želimo osigurati legitimne izbore i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda – kazao je Čović.

Istaknuo je da već idućeg tjedna HDZ BiH i SDA mogu zajedno podnijeti prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se tiču Grada Mostara, kako bi se izbori u Mostaru održali ove godine zajedno s lokalnim izborima u ostatku Bosne i Hercegovine, piše Fena.

– Drugi nas sporazum obvezuje da u roku od tri mjeseca krenemo s razgovorima i završimo za nekih šest mjeseci kada je u pitanju Izborni zakon, a usvojimo u parlamentarnoj proceduri najdalje do kraja godine koja prethodi sljedećim općim izborima – kazao je Čović.

On je zahvalio čelniku Izaslanstva EU Johannu Sattleru i američkom veleposlaniku Ericu Nelsonu, te predstavnicima OHR-a, OESS-a i veleposlaniku Velike Britanije što se “u tišini i bez pritiska javnosti došli do ovih dogovora”.

Prethodni članakZeljko i Marić pojasnili detalje međustranačkog sporazuma o Mostaru
Sljedeći članakIzetbegović: Dogovor oko Mostara značajan za cijelu BiH