Čović: Intenzivno ćemo komunicirati i tražiti rješenja problema na svim razinama vlasti

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je danas nakon sastanka sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu da bez konsenzusa i legitimnog predstavljanja naroda nema rješenja za probleme u BiH. Čović je kazao da je današnji sastanak dogovoren prije desetak dana, ali se poklopio sa aktualnom političkom situacijom te najavio da će ih biti sve više u narednom razdoblju sa svim partnerima.

“Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. Neke funkcioniraju dobro, neke loše, a neke nikako. To nas je jako udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam jedan od rijetkih koji i dalje vjeruje u integracije”, kazao je.

Lider HDZ-a je istaknuo da je sa Dodikom danas razgovarao o potrebi izmjena izbornog zakona, održavanju izbora u Mostaru, te problemu negiranja konstitutivnosti naroda, odnosno legitimnim predstavnicima.

“Mi ćemo intenzivno komunicirati i tražiti odgovor na rješenje problema na svim razinama vlasti”, kazao je. Čović je najavio narednog tjedna sastanke s liderima SDA i SBB-a, Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem, kako bi se vidjelo mogu li ti razgovori polučiti određene rezultate.

“Mi smo danas postigli suglasje u razmišljanju i viđenju problema da bi funkcionirali kao normalna zemlja, da bi imali legitimitet u donošenju odluka na cijelom prostoru BiH. Biće razgovora i sa predstavnicima međunarodnih institucija, a moj stav o određenom uplitanju međunarodnih faktora je poznat od ranije”, dodao je.

Čović smatra da će se stvari u BiH normalizirati kada zaživimo kao suveren prostor, bez uplitanja.

“Najbitniji je konsenzus oko svih pitanja, a ne da se ne zna tko koje pitanje rješava sa pojedinačnim istupima. Tu je naravno i pitanje legitimnog predstavljanja tri naroda”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje je li zadovoljan radom Ustavnog suda BiH Čović je kazao kako ne može biti zadovoljan.

“Kako biti zadovoljni kada nemate legitimne predstavnike, kada su danas u Predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika. Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dođe i smjeni sve veleposlanike koji su poslani u svijet mjesec dana ranije. Ali na nama je da sukladno Ustavu s partnerima to otklonimo”, zaključio je.

Podsjetio je da je HDZ prije 4-5 godina sa SNSD-om kazao da će uspostaviti ekspertni tim koji bi pronašao rješenje kako načiniti zakon koji definira zakon Ustavnog suda BiH koji bi bio u duhu sa Ustavom BiH.

“Mislim da je to jedno od pitanja koje je trebalo davno riješiti, bar što se tiče HDZ-a”, poručio je.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je kazao da “treba doći do rekonsturkcije Izbornog zakona u dijelu da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti” i da će SNSD predati prijedlog tog zakona.

“Također predat ćemo prijedlog kako se riješiti stranih sudaca u Sudu BiH”, rekao je Dodik dodavši da u srijedu najavljena blokada odlučivanja u institucijama BiH podrazumijeva blokadu odlučivanja o bilo čemu “dok se ove dvije točke ne riješe”. Također je istaknuo kako je sve što je radila Međunarodna zajednica u BiH išlo ka urušavanju konstitutivnosti naroda i da se išlo ka građanskoj državi koju, tvrdi on, Bošnjaci zlouporabljavaju.

“Ove dvije stranke brane koncept konstitutivnosti. To je demokratski i civilizacijski koncept. Ja vjerujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji i sada govorim o političkim uvjerenjima. Međunarodna zajednica će morati objasniti zašto podilazi bošnjačkom konceptu i ideji unitarne države.

Prethodni članakDodik: SNSD i HDZ odlučni obraniti koncept konstitutivnosti naroda
Sljedeći članakBiH planira napustiti svaki treći stanovnik u sljedećih pet godina