Čović i Krišto se sastali s Miroslavom Lajčakom

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto  razgovarali su u četvrtak, 2. veljače 2012. godine, u Sarajevu s Miroslavom Lajčakom,  izvršnim direktorom za Europu i središnju Aziju u Službi vanjskih poslova EU.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim političkim prilikama u BiH, te o tome kako riješiti nagomilana politička pitanja koja stoje kao otvorena pred Bosnom i Hercegovinom.

Konstatirano je da je u institucijama BiH potrebno što prije realizirati dogovor šest političkih lidera te da usvajanje zakona o popisu pučanstva u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, okončanje aktivnosti u vezi s  usvajanjem zakona o državnoj pomoći i usvajanja proračuna, kao i predstojeće imenovanje Vijeća ministara BiH, otvara prostor za novi iskorak Bosne i Hercegovine.

Sugovornici su se složili kako su prioriteti novog saziva Vijeća ministara BiH euroatlantske integracije i ekonomija, a Lajčak je istaknuo kako će te prioritete Europska unija svesrdno podržavati.

Naš cilj je BiH u kojoj će svi njeni narodi i građani ustavno biti jednakopravni i osobno vjerujem da smo danas otvorili puno stranica s mogućnošću da se ostvari jedan takav projekt. Koliko god on izgledao daleko, mislim da nema nijednog razloga da ne završimo idućeg tjedna sve ono što su šestorica predsjednika stranaka krajem prosinca prošle godine usaglasila potpisanim sporazumom, naglasio je dr. Čović.

Na kraju, Čović je izrazio uvjerenje će BiH do konca prve polovice ove godine predati kandicijski status za Europsku uniju, nakon čega će se izvršna vlast na svim razinama moći posvetiti postizanju ekonomske i socijalne stabilnosti zemlje.