Čović: Do dolaska Junckera znat će se postoji li dogovor o izmjeni Izbornoga zakona BiH

Uoči posjeta predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera krajem veljače trebalo bi biti poznato hoće li biti napravljen pomak vezano uz izmjene Izbornog zakona, u čemu s predstavnicima stranaka posreduju predstavnici stranih administracija u Bosni i Hercegovini kako bi se nesmetano održali izbori na jesen ove godine, rekao je u petak hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović, piše Večernji list BiH.

- REKLAMA -

Minimum legitimiteta

– Gospodin Juncker dolazi u BiH 28. veljače, tada bismo mu predali upitnik, ali bi se do tada trebalo znati dokle smo došli s pripremama zajedničkog stajališta koje može dobiti parlamentarnu većinu o izmjeni Izbornog zakona – rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice HNS-a BiH. Objasnio je kako hrvatska strana u BiH inzistira na rješenjima koja će Hrvatima osigurati da im brojniji Bošnjaci ne biraju predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda FBiH. – Minimum na kojemu inzistiraju predstavnici Hrvatskog narodnog sabora glede Izbornoga zakona ili njegovih izmjena i dopuna je osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama vlasti sukladno odlukama Ustavnog suda BiH. To znači osigurati legitimnost izbora članova Predsjedništva BiH, klubova domova naroda i grada Mostara – dodao je Čović. Prema njegovim riječima, predstavnici međunarodne zajednice održavaju bilateralne razgovore s predstavnicima političkih stranaka u BiH kako bi pokušali utvrditi zajednička stajališta o izmjenama Izbornog zakona po presudi koju je Ustavni sud BiH donio u predmetu Bože Ljubića.

Rok u svibnju

Izbori se u BiH moraju raspisati najmanje 150 dana prije održavanja, a do tog roka moraju se izmijeniti odredbe Izbornog zakona kako bi stupile na snagu. S obzirom na to da se opći izbori u BiH održavaju svake četiri godine prve nedjelje u listopadu, rok za to istječe početkom svibnja.

– Do tada ćemo snažno raditi da se to dogodi. Pomaže nam i Europska pučka stranka, o čemu smo razgovarali i u Bruxellesu – dodao je. Upitan o kaznenoj prijavi koju je uputila jedna bošnjačka udruga, Čović je rekao kako je riječ o politički motiviranim pritiscima koji na njega neće utjecati. – Institucije koje su primile taj dokument neka se time bave – rekao je Čović, piše Večernji list BiH.

Mjesec Ambyente