Coca Cola i dalje najskuplji svjetski brend

Najvrijednija marka na svijetu i dalje je Coca-Cola, a najveći rast vrijednosti zabilježio je Apple koji je zahvaljujući tome ušao među prvih deset najvrijednijih brendova.

Tehnolološke marke (iza Coca-Cole) predvode prvih deset na ljestvici koju čine samo brendovi iz SAD. Iz neke druge zemlje je najbolje plasirana “Toyota” na 11. mjestu, proizlazi iz istraživanja kompanije “Interbrand”.

Coca-Cola se na čelu ljestvice nalazi još od 2000. godine, kada se to istraživanje i počelo objavljivati. Prošle godine je njezina vrijednost povećana za dva posto na 71,861 milijardi dolara. Drugo mjesto pripada IBM-u, a treće Microsoftu.

Od tehnoloških firmi među prvih deset su još i Google, na četvrtom, “Intel” na sedmom, Apple na osmom i Hewlett-Packard na desetom mjestu. Ljestvicu deset najvrijednijih brendova upotpunjuju General Electric – GE na petom, McDonald’s na šestom i Disney na devetom mjestu.

Vrijednost marke Apple povećana je 58 posto, pa se tako proizvođač omiljenih iPhona i iPada popeo na osmu poziciju, s prethodne 17.

Najveći pad pretrpjela je marka “Nokia” koja je skliznula na 14. mjesto, s osmog, a njezina vrijednost je smanjena 15 posto, prenosi Tanjug.
Nova firma koja se našla među prvih 100 najvrijednijih brendova je tajvanski proizvođač mobilnih telefona HTC, koji je zauzeo 98. mjesto. To je prvi put da se na listi našla firma iz Tajvana.

Spiskom stotinu najvrjednijih svjetskih brendova dominiraju marke iz SAD, kojih ukupno ima 49. Iz Europe je na ljestvici 38 brendova i to iz Njemačke, Francuske, Švicarske, Italije, Britanije, Švedske, Nizozemske, Finske i Španjolske. Preostale marke su iz Japana, Koreje, Kanade i po jedna iz Meksika i Tajvana.

Istraživanje je zasnovano na složenoj metodologiji koju je razvio “Interbrand”. Koristi obrazac koji kombinira buduću snagu marke i njezinu ulogu u stvaranju tražnje. Firme moraju imati javno dostupne financijske podatke, a trećina prihoda mora biti iz inozemstva.