ČLANOVI VLADE HERCEG BOSNE: Stranke HNS-a samo zajedništvom mogu se suprotstaviti obespravljivanju Hrvata

U povodu 24. obljetnice osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne i 22. obljetnice vojno redarstvene akcije “Ljeto 95” tijekom koje je oslobođen Glamoč i 29. srpnja 1995. godine postao sastavnicom područja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, ministri u Vladi HR HB u subotu, 2. rujna, boravili su u Glamoču.

Izaslanstvo Vlade HR HB zajedno s domaćinom susreta Ilom Krezom na središnjem trgu u Glamoču kod spomen križa i spomen obilježja poginulim pripadnicima HVO-a i HV-a položilo je vijenac i zapalilo svijeće odajući počast palim vitezovima i svim žrtvama te preminulim članovima Vlade HR HB, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Istovremeno su izrazili odlučnost u potpori svojim članovima koji kroz dugogodišnju agoniju suđenja u Haagu iščekuju konačnu odluku suda krajem studenog vjerujući da će ona biti objavljena kao razumna i oslobađajuća i time potvrditi ispravnost načela kojih su se pridržavali, kao i potvrda zajedničkom uvjerenju u plemenitost ideje za koju su se borili.

Jedinstveni su i u stajalištu u preporuci hrvatskim strankama okupljenim oko HNS-a da budu i ostanu jedinstveni te da se samo zajedništvom mogu suprotstaviti sve većoj obespravljenosti i potiskivanju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvati Glamoča, koji danas čine trećinu stanovništva, tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega od skoro 2000 stanovnika, koliko ih je bilo 1939. godine, doživio je pravu tragediju te ih je na popisu 1991. godine bilo nešto više od 100, da bi na dan 28. srpnja 1995. godine, dan prije oslobađajuće akcije, bio bez ijednog hrvatskog stanovnika.

Sudionici skupa su se prigodnim govorima prisjetili uloge Vlade HR HB na obnovi i pokretanju života u općini Glamoč kroz uspostavu institucija i njezinu uključivanju u pravni i ekonomski sustav Herceg-Bosne

Sljedeći susret najavljen je za 18. studenog 2017. godine u Mostaru.

Hms.ba

Prethodni članakŽeljko Bebek u Novom Travniku pjeva za dovršetak gradnje crkve
Sljedeći članakU Travniku smrtno stradao pješak