Članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva u posjeti Bosni

Trideset šest članova Hrvatskog žrtvoslovnog društva u nedjelju u šumarku Rije u novotravničkoj općini nazočilo je svetoj misi zadušnici slavljenoj za žrtve strašnog partizanskog zločina počinjenog 21., 22. i 23. listopada 1944. godine, nakon krvavih borbi i pada Travnika pod partizansku vlast.

Članove društva predvodio je predsjednik, Ante Beljo, dokazani prijatelj srednjobosanskih Hrvata, a u dvodnevnom posjetu Bosni, uz svetu misu zadušnicu, članovi Hrvatskog žrtvoslovnog društva posjetili su još neka mjesta u Bosni, znamenitosti vezane za hrvatski narod, za njihovu bogatu baštinu, povijest… Kako nam je kazao Ante Beljo, među brojnim članovima ovoga društva vlada veliki interes za dolazak u Bosnu kako bi što više saznali o prošlosti, sadašnjosti i vizijama budućnosti njihove subraće, poglavito u srednjoj Bosni. A upravo na tom području, rečeno im je  kako je od Jajca pa do Vareša, preko Bugojna, Travnika, Doca, Guče Gore, Nove Bile, Viteza, Busovače, Zenice, Kraljeve Sutjeske, Fojnice, Kreševa…, svaka stopa zemlje odiše katoličanstvom i hrvatstvom. Beljo je također kazao, a to su potvrdili i prisutni članovi društva, kako građani Hrvatske općenito vrlo malo znaju o toj bogatoj hrvatskoj baštini, povijesti, o domoljublju i ljubavi spram Hrvatske koju srednjobosanski Hrvati imaju. I, rekli su, malo, skoro ništa, o tomu u školama ne ući, u tiskovinama se ne može pročitati, u tv programima vidjeti. Školske ekskurzije hrle u Španjolsku, Grčku…, a u kolijevku hrvatstva ne dolaze i o tomu baš ništa i ne znaju.

„Već sada imamo u planu, mada sve to pozamašno košta, naš slijedeći dolazak bit će u Kraljevu Sutjesku, Bobovac, župu Borovica, Vareš…, a onda u Busovaču, Fojnicu, Kiseljak, Kreševo, župu Deževice… Nećemo stati, animirat ćemo i druge, pisati, pripovijedati, ovi ljudi, njihovo domoljublje, vjernost, njihova bogata povijest to i više nego zaslužuju. Mi smo ovaj put, uz Travnik u povodu 73. godišnjice partizanskog zločina posjetili samostan sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori, posjetili smo Drvar. Livno, Bugojno, Jajce gdje  smo mnogo što vidjeli, saznali uz pomoć naših domaćina, predsjednika OV Jajca, Ive Šimunovića i jajačkog gvardijana, fra Ante Šimunovića. U Kupresu nam je domaćin bio predsjednik HVIDR-a Mario Bagarić, u Bugojnu fra Zoran Tadić, u Lašvanskoj dolini novinar Zvonimir Čilić, u Gučoj Gori gvardijan fra Drago Pranješ Čarli… Svima iskreno zahvaljujemo, mnogo što smo vidjeli, saznali, knjige razne publikacije dobili, nadahnuli se povijesnim bogatstvom, bogatstvom kulturne baštine,  nadahnuli se dobrotom, domoljubljem… Vrlo lijepo smo se osjećali među svojima i doći ćemo opet“, kazao je Ante Beljo za Vitez.info pred polazak iz Viteza u Žepče gdje su u nedjeljno predvečerje boravili prije nego što su nastavili put ka Zagrebu.

Prethodni članakPravde i poštenja traže i mole Vitežani
Sljedeći članakMirna Mišković, prva magstrica glume iz Viteza