Članovi HPD Vitez idu na najviši vrh Turske – Ararat (5137)

Po prvi put iz Viteza, dva člana Hrvatskog planinarskog društva Vitez, idu na najviši vrh Turske – Ararat 5137 metara. Radi se o Ani Eldić i Nenadu Rajiću, a osim njih idu još 4 člana iz Novog Travnika u vodstvu planinarskog udruženja “Abonos” Banja Luka koji su organizatori uspona. Polazak je 31. srpnja do 7 kolovoza. 2021. godine.

“HPD Vitez svojim dugogodišnjim djelovanjem uspjelo je polučiti odlične rezultate na sportskom i rekreativnom planu, kako unutar lokalne zajednice, tako i van granica BiH, predstavljajući našu zemlju u inozemstvu. Do sada smo u našu kolekciju rezultata uknjižili uspone na najviše vrhove 10 država diljem svijeta. Ove godine imamo u planu uspon na Ararat, najviši vrh Turske s visinom od 5 137 metara nadmorske visine. U ovoj ekspediciji će sudjelovati naša dva član, koji su tehnički i kondicijski spremni iznijeti ovaj plan”, poručili su iz HPD Vitez.

Također, iz HPD Vitez su istaknuli kako je za ovaj iznimni pothvat neophodna i potpora sponzora i donatora te su uputili zamolbu svima koji su u mogućnosti i želče promovirati zdrav život, rekreaciju te kulturu i slobodan duh da financijski podrže ekspediciju.

Financijska potpora se može uplatiti na broj žiro računa UniCredit Bank: 3382502200364146, a sve dodatne informacije dobiti na broj mobitela 063/333-811.

Planina Ararat nalazi se na sjeveroistoku Turske, 16 km zapadno od Irana i 32 km južnije od Jermenije. U Bibliji se označava kao mjesto gdje se nasukala poznata Noina arka nakon potopa.

Ararat predstavlja jednu od najpopularniji planina, za one koji se prvi put odluče da penju iznad 5000 metara. Isto tako ovo je vrh iznad 5000m i kao takvog ga ne treba podcijeniti i olako shvatiti. Pored svoje prirodne ljepote, planina ima i veliko vjersko značenje, pa je i to jedan od razloga zašto je posjećuje toliko mnogo turista. Ararat je ugašeni stratovulkan sa kupolom prekrivenom snijegom i ledom.