Civilna zaštita KSB uputila naputak za postupanje u ekstremnim vremenskim uvjetima

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu KSB uputila je savjete za ponašanje u slučajevima jakih zima i ekstremno niskih temperatura.
Jake snježne padaline, ekstremna hladnoća i dugotrajno izlaganje niskim temperaturama mogu izazvati hipotermiju (podhlađivanje) kod pojedinaca i paralizirati život i funkcioniranje zajednice (prekid snabdijevanja električnom energijom i vodom, prekid prometa, i slično).
Opća uputstva:
Nabaviti dovoljne količine ogrijeva i namirnica.
Što manje boraviti na otvorenom ili negrijanom zatvorenom prostoru.
Prije izlaska na otvoreno, obući dovoljno toplu odjeću i obuću, a posebno utopliti glavu, šake i stopala.
U prostorijama koje nisu grijane, neposredno pred nastanak zime ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode, te iz sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, i tamo gdje je to predviđeno i moguće, potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).
Praktični savjeti za ponašanje u slučajevima velikog snijega i poledice:
Ne napuštajte stanove i kuće bez velikih razloga, uključite radio i TV prijemnike kako biste se informirali o trenutnim vremenskim uvjetima .
Štedite ogrijev i gorivo.
Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike i puteve koji vode do vašeg objekta.
Ako led ne možete očistiti sa pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati odgovarajućim materijalom za otapanje (so, pepeo, itd).
Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata. Ako morate izaći, pobrinite se da imate odgovarajuću obuću (obuća sa gumenim i hrapavim đonom) i budite pažljivi kako biste izbjegli ozljede na klizavim putevima, trotoarima i slično.
Napominjemo da ste snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi), imajući pri tome u vidu nosivost krovne konstrukcije vašeg objekta, kako se krov ne bi urušio.
Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u promet. Poseban oprez neophodan je za vrijeme vožnje u oblastima u kojima se stvara poledica. Budite unaprijed informirali o stanju na putevima i pobrinite se da imate zimsku opremu – lance za gume, koji sprečavaju proklizavanje.
Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate. Takvi postupci predstavljaju smrtnu opasnost!!
Ukoliko ste zbog obilnih sniježnih padalina i neočišćenih puteva ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (liječnička ili veterinarska pomoć, bolničko liječenje, i sl) nazovite neki od brojeva hitnih službi čija vam je pomoć potrebna.
Brojevi za hitne situacije:
-121 – operativni centar civilne zaštite
-122 – policija
– 123 – vatrogasci
– 124 – hitna medicinska pomoć
Kako pomoći promrzloj osobi:
1. Prenesite je u toplu prostoriju, oslobodite garderobe koja steže i umotajte u deku.
2. Promrzle dijelove zagrijavajte između bedara i rukama.
3. Ako su nastali mjehuri od promrzlina, ne bušite ih – prekrijte ih gazom.
4. Podignite stopala promrzle osobe.
5. Promrzlu osobu prvo zagrijete ”iznutra” čajem ili supom, a tek onda smrznute dijelove tijela grijati TOPLOM, ne vrelom vodom.
6. U što kraćem roku organizirajte medicinsku pomoć.

Prethodni članakPočinje uklanjanje pasa lutalica sa zeničkih ulica
Sljedeći članakNovi Travnik: Građani pozvani da zaštite vodovodne instalacije