ĆIRIN POVRATAK KUĆI: ‘Odlazim snimati film u rodni Travnik, možda se i ne vratim. Borim se nadljudskim snagama…‘

‘Pristajem na rizik da umrem u Travniku i da me se tamo zakopa. Iako bih radije da me se zakopa u Zagrebu, ipak sve najvažnije dugujem Zagrebu‘

Pomalo sa strepnjom, jer njegovo je zdravstveno stanje prilično loše, dogovaramo susret u zagrebačkom kultnom kafiću Charlie s trenerom svih trenera Ćirom Blaževićem. Povod je skorašnje snimanje dokumentarca o njegovu djetinjstvu i odrastanju u rodnom Travniku na koje kreće za nekoliko dana. Ćirine dijagnoze nisu obećavajuće, karcinom se proširio, 87 mu je godina, no nekako je svima nezamislivo da je ovo utakmica u kojoj bi mogao izgubiti, jer oduvijek je pojam životne energije, nenadmašni showman. Stiže Ćiro. Besprijekorno odjeven, friško ošišan, doduše nešto sporije hoda, ali već s vrata psuje jer je uvjeren da smo se trebali naći dan prije.

Uskoro kreće snimanje dokumentarca o djetinjstvu i odrastanju legendarnog nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića u rodnom Travniku.

Ćirine dijagnoze nisu obećavajuće, karcinom se proširio, 87 mu je godina, no nekako je svima nezamislivo da je ovo utakmica u kojoj bi mogao izgubiti, jer oduvijek je pojam životne energije, nenadmašni showman, piše Jutarnji list.

Teško djetinjstvo

Ćiri je Travnik asocijacija na djetinjstvo i mladost, siromaštvo, ali i, kako kaže, najupečatljivije doba i temelj svega onog što je poslije u životu postigao.

“Da nisam prošao sve te tegobe u djetinjstvu, ne vjerujem da bih mogao odoljeti svim iskušenjima koja sam imao poslije. Tako da Travnik ostaje temelj na kojem sam stvorio jednu trampulinu da bih mogao malo skočiti i odskočiti dalje.

Cijeli život je borba i mene to nije mimoišlo, ali sreća je da sam u toj borbi imao i stanovite rezultate. Ali da bih došao do toga, rekli bi katolici, kalvariju sam prošao, sine. Da budem iskren, a uvijek sam iskren jer laž je osobina budala, a ja si utvaram da to nisam, nisam očekivao ovo sve”, počinje priču Ćiro.

Kroz tu je čitavu priču, reći će, najponosniji da je ostao čovjek, i da je, u okviru vlastitih mogućnosti, pomogao svima koji su smatrali da od njega pomoć mogu dobiti. A mijenjao ne bi ništa.

“To je trnovit put i ne bi bio toliko značajan da se moglo lagano doći do toga. Hvala Bogu, još kao mlad, kad sam se počeo baviti tim poslom, shvatio sam da je znanje nemilosrdan adut jer sve ono što dolazi kao prepreka, kad znaš kako spremiti fizički ekipu, kako taktički i kako ih ujediniti da se respektira poznata parola: ‘Jedan za sve i svi za jednog’, bez toga bi bilo nemoguće napraviti rezultat koji smo napravili”, objašnjava Ćiro

Neminovno je pitati ga kako mu je zdravlje.

“Ja sam u svom životu imao itekako velikih zdravstvenih problema, ali ovaj sad što me zakačio mi je sigurno najopakiji i priznat ću vam da se borim nadljudskim snagama. Bio sam na kemoterapiji koja uglavnom ostavlja velikog traga, nekom manje, nekom više.

Meni su poremećene mnoge vitalne stvari, tako da mi je kvaliteta života postala vrlo kompromitirana, pa se vrlo često bavim mišlju kako bi bilo najlakše da odem”, govori Ćiro i nastavlja:

“Romana Eibl je posebna osoba u mom životu i ona je inzistirala da idem, a ja teško mogu njoj odoljeti, pa i ako trebam pristati na rizik da ću umrijeti u Travniku i da me se tamo zakopa. Radije bih da me se zakopa u Zagrebu jer ipak sve najvažnije dugujem Zagrebu”, ne odustaje Ćiro.