Cijene voća i povrća drastično porasle: Bijeli luk 20 KM, limun 6 KM, đumbir 14 KM

Pandemija koronavirusa promijenila je sve, pa i cijene na tržnicama. Građani se najviše žale da su cijene voća i povrća drastično porasle. No, svjedoci su i podizanja cijena osnovnih životnih namirnica.
Usprkos zabrani o poskupljenjima koje je uvela Vlada FBiH, cijene su ipak rasle pa je inspekcija napisala stotine prekršajnih naloga, donosi O kanal.

Tržnica Markale u Sarajevu je poluprazna. Mali broj trgovaca, a još manje kupaca. Nekoć deseci štandova, danas samo pet. Glavni krivac je COVID-19. Zbog pandemije i cijene su nove. Bijeli luk košta čak 20 KM, cijena đumbira skočila je sa sedam na 14 KM. Općenito, namirnice koje se koriste za podizanje imuniteta su dosta poskupile.

“Poskupio je limun, poskupio je krumpir, mladi luk je poskupio, jagode su skupe, ove domaće jagode iz Mostara. Ovo ostalo je ostalo pretežito isto. Limun je 6 KM, nabavna cijena je 5.30, a bio je ranije 4 marke“, navodi jedan trgovac.

Trgovci kažu kako dobavljači kreiraju cijene. Za cijelo Sarajevo i Istočno Sarajevo samo su dva dobavljača trenutno pa su svi prinuđeni od njih kupovati i onda formirati svoje cijene. Međutim, ima i onih koji sami proizvode te kažu:

“Ja svoje ulažem i pravim cijene kako ja hoću. Mjerim se s ljudima ovdje. Čak sam i jeftiniji od svih ovdje što se tiče mojih proizvoda.”

Stolovi su puni raznog voća i povrća, nedostaju samo građani. Prodaja ide slabo. Svaki dan sve je gore. Ranije su povrće i voće prodavali i hotelima, a sada kada ništa ne radi gube i taj dio.

Iz Udruge potrošača kažu kako ima žalbi.

“Bilo je prijava, ali ne u nekom velikom i drastičnom povećanju cijena. Postoji povećanje cijena određenih proizvoda za 15 feninga, 20 feninga, pola marke, marku, marku i pol. Neki su se žalili na cijene rukavica i maski kako su drastično veće cijene nego što su bile prije proglašenja epidemije”, kaže Gordana Bulić, predsjednica Udruge potrošača TŽ.

Prema podacima Federalne uprave za inspekcijske poslove, kažnjavaju se oni koji su podigli cijene osnovnih životnih namirnica.

Prekršitelji, većinom ljekarne, ali i drugi, mijenjali su cijene usprkos naredbi Vlade Federacije BiH.

Prethodni članakReakcija Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije KSB na medijske izjave premijera Tahira Lende o smanjenu plaća
Sljedeći članakDOMA MI JE NAJLJEPŠE: David Grebenar sjajno otpjevao obradu pjesme Parnog valjka – U ljubav vjerujem