Cijene osnovnih životnih namirnica konstantno rastu

Cijene hrane u Bosni i Hercegovini ponovo su porasle. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u septembru je evidentiran porast potrošačkih cijena za više od 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti period lani cijene su više za 2,3 posto.
Maloprodajne cijene u odnosu na isti mjesec prošle godine pokazuju da je u septembru 2017. najviše poskupio maslac, i to za 23,7 posto!

Rast je zabilježen i prošlog mjeseca, te su za 10-20 feninga bili skuplji mliječni proizvodi, voće je u prosjeku skuplje za marku, a povrće za pola KM.

Građani s kojima smo razgovarali kažu da iz mjeseca u mjesec stežu kaiš te da više ne znaju kako s mizernim primanjima preživjeti od prvog do prvog.

– Sramotno je da iz mjeseca u mjesec u trgovinama doživljavamo šok. Vjerujte, kupujem samo što je na akciji i ono što je najjeftinije. Ne gledam kvalitet, okus, proizvođača. Kupim samo da imam obrok napraviti, da djeca nisu gladna – kazala nam je Sarajka Vildana Brkić.

Tvrdi da zima, kada je najteže doći do nekog posla, najviše „proguta pare“ te da bi konačno neko trebao misliti i na armiju nezaposlenih ljudi koji imaju porodice i koji kako znaju i umiju moraju osigurati hranu.
U zaštitu građana stali su i predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH, koji kažu da se od plaće ne može preživjeti. Navode da prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 871 KM te da ona ne može pokriti ni pola potrošačke korpe, koja, prema podacima udruženja potrošača, iznosi oko 1.870 KM za četveročlanu porodicu. Dakle, da bi se kupilo samo osnovno, osim jedne plaće, potrebno je još oko 1.000 KM!

Svakog rujna imamo opći porast cijena, sve je skuplje u ovom periodu godine, krenuvši od odjeće, udžbenika, hrane i grijanja. Pravu sliku u vezi s porastom cijena vidjet ćemo tek kada se završi ova godina, jer ćemo je tek onda moći uporediti s prošlom godinom – rekla je Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

Rast cijena do četiri posto godišnje je normalna stopa rasta, ističe Bulić, ali dodaje da je za građane BiH veći problem što plaće i penzije ne prate taj rast.

Prema najavama, udar na džepove građani mogu očekivati i narednog mjeseca. U Republici Srpskoj, kao i u susjednoj Hrvatskoj, poskupjelo je gorivo, a sve je izvjesniji porast cijene ovog energenta i u FBiH. U tom slučaju, može se očekivat da još porastu cijene hrane.

Prethodni članakProtesti ispred zgrade PSBiH: Stop ubijanju pasa!
Sljedeći članakU Bučićima proslavljen blagdan sv.Martina