Cijene nafte u porastu zbog najave cjepiva protiv koronavirusa

Cijena nafte porasla je četvrti tjedan zaredom u srijedu, dok je tržište prešućivalo industrijsko izvješće koje pokazuje da su američke zalihe sirove nafte porasle više nego što se očekivalo, nadajući se da će cjepivo za COVID-19 povećati potražnju za ovim energentom.

Kako piše Reuters, nafta Brent porasla je za 38 centi, ili 0,8 posto, na 48,24 dolara za barel do zabilježivši tako rast za skoro 4%. Sirova nafta zapadnog Teksasa (WTI) porasla je za 27 centi ili 0,6 posto na 45,18 dolara, nakon što je u utorak porasla više od 4 posto.

Obje cijene su najviše od početka ožujka i u posljednja četiri dana porasle su za oko 9 posto.

“S obzirom na urednu predsjedničku tranziciju, pojavu cjepiva za koronavirus i očekivanja da će OPEC Plus produžiti smanjenje proizvodnje sljedećeg tjedna, tržišta nafte potpuno su zanemarila neočekivani rast od 3,8 milijuna barela u zalihama sirove nafte u SAD-u”, rekao je Jeffrey Halley, viši tržišni analitičar u OANDA-i.

Iz kompanije AstraZeneca u ponedjeljak su rekli da je njihovo cjepivo protiv COVID-19 u prosjeku 70 posto učinkovito, a moglo bi biti i do 90 posto, pružajući još jedno oružje u borbi za kontrolu pandemije nakon pozitivnih rezultata drugih glavnih farmaceutskih proizvođača.