Cijene nafte porasle na 70 dolara, potražnja zasjenila širenje covida 19

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 70 dolara budući da je rast potražnje u Europi i SAD-u zasjenio zabrinutost zbog širenja zaraze covidom 19 u azijskim zemljama.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla u odnosu na prethodno zatvaranje 1,06 dolara, na 70,10 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,69 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas poskupio 1,29 dolara i njime se trgovalo po 67,77 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 1,80 dolara.

Tržišta je jučer poljuljalo širenje pandemije u azijskim zemljama, a posebno je zabrinulo uvođenje ograničenja u Kini.

Analitičari ipak procjenjuju da obnovljeni pritisak pandemije neće drugo trajati.

“Zaključavanja (u Kini) mogla bi nakratko zaustaviti uzlazni trend cijena, ali budući da se očekuje da će se broj novozaraženih brzo smanjiti s obzirom na relativno mali broj zaraženih, pad cijena mogao bi biti kratkog daha”, rekao je Kevin Solomon iz StoneX-a.

“Te bi turbulencije trebale ostati privremene, između ostalog i zato što se potražnja za naftom u zapadnom svijetu vratila na pretpandemijsku razinu ili ju je čak premašila i iscrpljuje globalne zalihe”, dodaje Nortbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

Zalihe američke sirove nafte, benzina i drugih proizvoda u prošlom su tjednu vjerojatno pale, a procjenjuje se da su zalihe benzina u padu četvrti tjedan zaredom, pokazalo je u ponedjeljak preliminarno istraživanje Reutersa.

Analitičari su u Reutersovoj anketi u prosjeku prognozirali da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati da su zalihe sirove nafte prošlog tjedna pale za oko 1,1 milijun barela.

Potporu cijenama pružaju i procjene da bi američki Senat danas mogao izglasati paket ulaganja u infrastrukturu vrijedan tisuću milijardi dolara, što bi potaknulo gospodarski rast i potražnju za naftnim proizvodima.

Gospodarski podaci koji će biti objavljeni u ovom tjednu, posebno podatak o inflaciji u SAD-u u srpnju, naznačit će u kojoj će mjeri virus utjecati na globalnu i regionalnu naftnu potrošnju, smatraju analitičari.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je cijena barela referentne košarice njezinih članica u ponedjeljak iznosila 70,66 dolara, što znači da je pala 64 centa u odnosu na prethodni radni dan.