Cijene goriva u FBiH padaju 

– Dok će cijene naftnih derivata tijekom ovoga tjedna u Federaciji BiH pasti i do 30 feninga po jednom litru, u Republici Srpskoj idućih dana ne bi trebalo doći ni do kakvih promjena cijena.

Naime, iz Federalnog ministarstva trgovine su rekli prije nekoliko dana da, prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su im benzinske crpke dostavile, zaprimljeno je 730 obavijesti o promjeni cijena i marži.

“Iste se odnose na smanjenje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM do 0,30 KM po litru”, naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Na prijedlog ovog ministarstva Vlada FBiH donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima je propisana maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Dodali su da je ova primjena na snazi od 3. travnja.

“Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših”, istaknuli su prije nekoliko dana iz Federalnog ministarstva trgovine.

S druge strane, Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne” da će zasad cijene goriva ostati na ovoj razini, te da nema informacije da će doći do promjena u idućim danima.

“Prosječne cijene su od 2,99 do 3,09 KM za litru dizela i 2,84 do 2,95 KM za benzin, dok je TNG u prosjeku 1,70 KM”, naglasio je Trišić.

Radnik jedne benzinske crpke u Tuzli rekao je da su cijene naftnih derivata prethodnih dana blago pale.

“Tako je za litar dizela potrebno izdvojiti 3,16 KM, dok za isto toliko benzina kupac mora platiti 2,91 KM”, kazao je ovaj radnik.

S jedne benzinske pumpe u Zenici su istakuli da je također došlo do blagog pada cijena naftnih derivata, te da je do pojeftinjenja goriva došlo prije nekoliko dana.

“Trenutno su cijene nešto niže, a za litru benzina potrebno je izdvojiti 2,86 KM, dok litar dizela košta 3,11 KM”, navela je radnica ove benzinske crpke.

Sa “Krajinapetrol” benzinske crpke u Banjoj Luci su za “Nezavisne” rekli da su cijene naftnih derivata slične kao i prethodnih dana.

“Za litar dizela kupac mora platiti 3,08 KM, a benzina 2,89 KM”, istakli su sa “Krajinapetrola”.