Cijene goriva ponovno divljaju

Iako je u proteklih nekoliko tjedana došlo do pada cijena na bh. benzinskim crpkama, takav trend se nije dugo zadržao, već je u danima iza nas zabilježeno novo poskupljenje naftnih derivata.

Naime, podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da smo prošlog tjedna, u prosjeku, benzin 95 plaćali 2,26 KM, dok je 98 bio deset feninga skuplja, a dizel 2,31 KM po litru.

Prošlotjedni cjenovnici znatno su papreniji u odnosu na tjedan ranije, kada smo benzin 95 plaćali 2,16, 98 je koštao 2,31 KM, a dizel 2,26 KM.

U FBiH je, kako je potvrđeno iz Federalnog ministarstva trgovine, dizel jučer koštao 2,33 KM, a za BMB 95 je bilo potrebno izdvojiti 2,31 KM/l.

Kada je riječ o RS, prometnici kažu da precizne podatke nemaju, te da sve zavisi od prodajnog mjesta i niza drugih faktora. Naftni prometnici ističu da je, kada je riječ o narednom periodu, nezahvalno prognozirati trendove u cijenama.

“Kompletne količine goriva uvozimo jer nemamo svoju proizvodnju. Stoga prognoze ne možemo davati pošto cjenovnici kod nas zavise od stanja na svjetskom tržištu, ali i rafinerija u okruženju“, rekli su za “Nezavisne” iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS.

S druge strane, u udruženjima za zaštitu potrošača ne mogu se pomiriti s činjenicom da gorivo poskupljuje.

“Bili smo svjedoci svih ovih godina da svako poskuljenje goriva ima domino efekat na sve namirnice“, pojašnjava Zoran Petoš, projektni koordinator u Udruženju građana DON Prijedor.

Prema njegovim riječima, kod nas je, nažalost, formiranje cijena slobodno i na to se ne može utjecati.

“Ali, generalno, svako poskupljenje je udar na budžete građana jer se, kao što smo rekli, cijene goriva odraze i na druge proizvode. Najviše tu ispaštaju umirovljenici, koji svaku svoju marku rasporede, kao i nezaposleni građani, te oni koji rade, a opterećeni su kreditima“, rekao je Petoš.

Razloga za optimizam nemamo jer su agencije jučer javile da su cijene nafte i na svjetskom tržištu u porastu, nakon što je iz Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika nafte (OPEC) sugerirano da će zadržati mjeru smanjenja proizvodnje, koja je doprinijela da ove godine cijene dostignu više nivoe.