Cijene goriva divljaju!

Gorivo u Federaciji BiH ponovo je poskupjelo. Gotovo da nema pumpe, a da je cijena litra dizela ili benzina ispod dvije KM. Kako nam je rečeno iz Federalnog ministarstva trgovine, na jučerašnji dan cijene benzina varirale su od 1,76 do 2,16 KM po litri, a dizela od 1,66 do 2,11 KM po litri.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji za Premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,04 KM, za dizel 2,02 KM po litru.

Svjetsko tržište

Prema njihovim riječima, važno je naglasiti da je cijena sirove nafte tipa Brent od početka 2021. porasla s 51,80 dolara za barel na 66,74, odnosno za 32,12 posto.

– Snažan rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu najviše je uzrokovan provedbom sporazuma članova OPEC-a o smanjenju proizvodnje. Članice i njihove saveznice, predvođene Rusijom, dogovorile su se na online sastanku 4. ožujka ove godine da ne povećaju proizvodnju te da će do travnja nastaviti sa smanjenom proizvodnjom nafte za milijun barela dnevno – pojašnjeno je iz Ministarstva za Avaz.

Samo od početka ovog mjeseca Ministarstvo je zaprimilo čak 209 obavijesti o promjeni cijena i marži i odnose se na povećanje za pet feninga po litru.

Osjete se posljedice

– Vezano za potražnju, ističemo kako su u mnogim zemljama zbog posljedica pandemije korone još ograničene društvene i gospodarske aktivnosti, ali se u narednom razdoblju očekuje visok stupanj imunizacije stanovništva, što će u konačnici utjecati na rast potražnje i oživljavanje svjetskog gospodarstva – rečeno je iz Ministarstva.

Kako su naveli, danas je nafta tri puta skuplja u odnosu na travanj prošle godine.

Korisna aplikacija

Iz Ministarstva trgovine FBiH napomenuli su kako sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu doznati putem mobilne aplikacije “FMT FBIH oil info”, u kojoj su one poredane od najnižih do najviših.

– Preporuka građanima Federacije BiH je da maksimalno koriste aplikaciju, jer im ona omogućava uštedu, odnosno racionalizaciju kupnje, a ujedno i potječe konkurenciju u oblasti maloprodaje naftnih derivata – naveli su iz Ministarstva.

Prethodni članakLeći pred jureći automobil, žvakati kapsulu deterdženta i to snimiti; dijete će sve učiniti za ‘lajk’!
Sljedeći članakŠto sve trebaju znati podstanari u Njemačkoj?!