Cijeli razred u Sarajevu naučio znakovni jezik zbog gluhonijemog prijatelja

Prijatelji iz odjeljenja su uradili nevjerojatnu stvar za šestogodišnjeg Zejda Ćoralića iz Sarajeva koji je gluhonijem.

Prošle godine, Zejdova majka je odlučila da ga pošalje u normalnu školu, ali je nije radovala činjenica da nitko u školi ne zna znakovni jezik.

Njegova učiteljica Sanela Ljumanović, trudila se svim silama da dopre do Zejda koristeći neke svoje trikove i načine komunikacije, ali je ubrzo shvatila da joj ne ide baš od ruke, prenosi fokus.ba.

Zato je odlučila da uradi nevjerovatnu stvar za malog Zejda. Naučila je cijelo odeljenje znakovni jezik kako bi svi lijepo mogli da komuniciraju. Nakon tri mjeseca, prvi razred Osnovne škole “Osman Nakaš” naučio je osnove znakovnog jezika.

Samopouzdanje šestogodišnjeg Zejda je odmah poraslo!

“Zejd se raduje svakom odlasku u školu, sretan je i motivisan”, rekla je njegova majka Mirzana Ćoralić.

Priča iz Sarajeva gdje je cijeli razred naučio znakovni jezik zbog gluhonijemog druga obišla je svijet (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Posted by Fokus.ba on 11. veljače 2016

Njegovi prijatelji iz razreda su toliko uzbuđeni što su naučili znakovni jezik da su čak počeli da uče i svoje roditelje.

“Sretan sam što učim Zejdov jezik, jer na taj način mogu da komuniciram s njim i sa ostalom gluhonijemom djecom. Zabavno je”, rekao je Tarik Šijarić, jedan od Zejdovih najboljih prijatelja iz škole.

Zejdova učiteljica se nada da će se uvesti znakovni jezik u nastavni plan i program, jer pomaže maloj djeci, a i na taj način oni postaju svjesni šta čini taj invaliditet.

“Svi smo sretni što smo naučili novi jezik. Trenutno nam je cilj da naučimo Zejda da čita sa usana. On je dobro i pametno dete”, istakla je njegova učiteljica.

Izvor