Cigarete skuplje za 30 do 50 feninga, veći računi za telefoniju

smoking-acne

smoking-acneVeć jučer pušači u Bosni i Hercegovini, koji su zalihe cigareta ispraznili tijekom najdulje noći, za paklicu cigareta izdvajali su i do pola marke više. Paklicu Marlbora plaćali su po 3,50 KM, običnu Drinu po 2,50 KM, Aura 3,30, Ronhill 3,20 KM, Drina lights 2,80 KM, Walter Wolf 3,00 KM, York 2,50 KM i tako redom. U prosjeku su cigarete Fabrike duhana Sarajevo skuplje za 30 feninga, a cigarete Tvornice duhana Rovinj i do pola marke.

Posebna trošarina

Cigarete su BiH od jučer skuplje jer se posebna trošarina s 0,45 KM povećava na 0,60 KM po paklici. Minimalne trošarine na cigarete za 2012. godinu iznose 1,65 KM po paklici od 20 komada. Odluku o povećanju trošarina je posljedica harmonizacije trošarina u BiH s trošarinama na cigarete u Europskoj uniji.

Građani još ne znaju kakvi će računi stići nakon odluke o promjeni cijena fiksne telefonije kod sva tri bh operatera. Kako tvrde, računi bi mogli biti veći, jer su uglavnom povećane cijene impulsa za mrežu unutar operatera, dok su niže cijene impulsa u međužupanijskim i međunarodnim pozivima. Poskupila je i električna struja, pretplata za telefon a očekuju se i veći računi za plin, vodu ali i hranu.

Telefon

Mjesečna pretplata za fizičke osobe skuplja je za pet posto za korisnike BH Telecoma i iznosi 10 maraka i 30 feninga, za M:tel – Telekom Srpske 12 maraka i 95 feninga, što je poskupljenje od 18 odsto, a za HT Mostar ostaje 13 maraka. Cijene mjesečne pretplate za pravna lica i socijalni paket ostaju nepromijenjene, kao i cijene mjesečne pretplate za posebni paket. Cijene razgovora unutar fiksnih mreža sva tri telekom operatera ostaju iste. Kod sva tri telekom operatera ostaju nepromijenjene cijene razgovora prema ostalim fiksnim mrežama u Bosni i Hercegovini. Neće se mijenjati ni cijene razgovora fiksne mreže prema vlastitoj mobilnoj mreži. 

Nema pojeftinjenja

Od jučer je nastupilo novo smanjenje stopa carina na određeni broj proizvoda porijeklom iz Europske unije koji se uvoze u BiH. To je rezultat nastavka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU. Tako su prepolovljene carine na neke vrste benzina, pojedinih vrsta odjeće, kave, nakita, nekih vrsta mesa, mliječnih proizvoda, voća i povrća i mnogih drugih. No, unatoč smanjenja carina, cijene tih proizvoda nisu pojeftinile od 1. siječnja 2012. godine, a niti se očekuje u narednom razdoblju.

Bh. potrošače to nije iznenadilo, zapravo, više ih ništa ne može iznenaditi. Trgovci vrlo brzo prihvate povećanje, dok smanjenje cijena ide puževim koracima. Više cijene, ujedno je i više novca u proračunu.

Izvor