Četvrt stoljeća od mučeničke smrti s. M. Danke Jurčević

U nedjelju 26. rujna u Kaknju je euharistijskim slavljem obilježeno 25 godina od mučeničke smrti s. M. Danke Jurčević članice Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi.

Svetu misu predslavio je župnik u Vitezu fra Velimir Bavrka u koncelebraciji župnika u Kakanju vlč. Žarka Vujice te umirovljenog svećenika i dugogodišnjeg kakanjskog župnika mons. Petra Jukića kao i ravnatelja Caritasa VN-a vlč. Mirka Šimića.

Na početku euharistijskog slavlja nazočne je pozdravio vlč. Vujica izrazivši radost što uz rodbinu sestre Danke nazoči i provincijalna glavarica s. Gordana Igrec te generalna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi s. M. Maria Dulce Adams. Zahvalio je mons. Peri koji je “kao suradnik istine sve što se dogodilo 30. rujna 1996., stavio na papir kako bi ostalo zapisano!”.

U svojoj propovijedi fra Velimir je istakao da je evanđelje “život živih i u životu i u smrti živih”. “Tako je to bilo i s našom sestrom, mučenicom vjere, Dankom. Ona je vazda bdjela nad Kristovim oltarom, ona je učila malene kako se Kristovom stazom stiže. U molitvi, za klavirom, nad oltarom, tiha poput svijeće. Ali ona i dalje živi, otišla je Kristu koji je davno za sebe isprosi. Imamo li mi hrabrosti suočiti se sa istinom o sebi i svijetu u kojem živimo”, rekao je propovjednik i zapitao se “imamo li hrabrosti živjeti evanđelje u skladu sa Isusovim zahtjevima”?

Na kraju mise generalna glavarica s. M. Maria Dulce Adams je zamolila prisutne “da u ovoj crkvi u kojoj se s. Danka molila i slavila Boga, prisjete se kako je ona bila nošena sigurnošću milosrdne Božje ljubavi”. “Ispunjenje Božje volje u svakodnevnoj stvarnosti, intenzivan život u molitvi, duh žrtve i pobožnost prema euharistiji okarakterizirali su njezin put vjere. S. Danka je bila svjedok dobročinstva i oruđe evangelizacije. Neka njezin primjer potakne da se odlučimo ispuniti poziv na ljubav prema specifičnom zvanju svakoga od nas, da budemo svjedoci milosrđa i vjernosti sakramentu krštenja. To želim svakome od nas”, rekla je generalna glavarica.

Mons. Jukić je potom podsjetio da se 30. rujna završava Godina Božje riječi napomenuvši da nije bilo lako ostati u ovom kraju jer je trebalo imati puno hrabrosti i ljubavi.

Euharistijsko slavlje uveličao je zbor župe Vitez pod ravnanjem s. Ankice Garić. Nakon sv. nise nazočni su se uputili na mjesto pogibije, a zatim na mjesno groblje u Kaknju gdje počivaju zemni ostatci s. Danke.

Ž. I., s. M. Garić, KT

Prethodni članakU BiH zabranjen uvoz pošiljke grožđa iz Sjeverne Makedonije zbog pesticida
Sljedeći članakVITEZ: Ovoga četvrtka urnebesna komedija “Pidžama za šestero”