Četiri stvari zbog kojih nećete biti bolesni

Suradnici Huffingtonposta ispitali su zdravstvene stručnjake i predočili četiri bitne aktivnosti za koje studije potvrđuju da štite od mikroba koji vrebaju uokolo.

Svježi zrak

Čini nam se logičnim da za hladnog vremena budemo u zatvorenom i toplom. Problem je što nas ostanak u zatvorenom stavlja u neprestanu blizinu dugih ljudi – i njihovim mikrobioma. Pobjegnete li na svježi zrak, odmorit ćete se malo od svih tih bacila koji cirkuliraju unutra, a osim toga – šetnja zapravo potiče bolji rad imunološkog sustava. ‘Tjelovježba dovodi do veće količine neutrofila i monocita koji uništavaju opasne bacile, pa je imunitet pojačan,’ kaže dr. Ather Ali iz američkog istraživačkog centra Yale-Griffin Prevention.

Opuštanje tjera prehladu

Odmor i opuštanje trebaju postati prioritet, a ne zadnje što stignete učiniti. Naime, ako ste pod stresom, lakše ćete se i prehladiti. Možda i stoga što dugotrajan stres dovodi do nakupljanja hormona stresa, kao što su glukokortikoidi. Oni ometaju proizvodnju citokina koji su ključni za imunitet. Ako ste umorni, vjerojatno nećete ni voditi dovoljno računa o tome što jedete i kad vježbate, što je vrlo važno za imunitet.

Najvažnije su čiste ruke

Prehlada i gripa se tako lako prenose dodirom. Prste stoga držite dalje od očiju, nosa i usta, koliko je god to moguće i pobrinite se da usavršite tehniku pranja ruku. Ne trebaju vam antibakterijska sredstva – sapun i voda i dalje su vaši najbolji prijatelji, poručuju iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ipak, imajte na umu da bacili mogu opstati na krutim sapunima, pa je bolje koristiti tekuće verzije. Trljajte ruke 20 sekundi, pa tek onda isperite pod mlazom vode. Dobro ih obrišite, jer vlažne ruke lakše šire bakterije. Ali ih ne brišite o odjeću, jer ćete ih opet naseliti bacilima.

San – najmanje sedam neprekinutih sati

Ako tu i tamo nemirno spavate nije problem, ali kroničan nedostatak sna slabi sposobnost imunološkog sustava. Iako stručnjaci za san kažu da potreba za spavanjem varira od osobe do osobe, istraživanje Carnegie Mellon iz 2009. pokazalo je da san kraći od sedam sati gotovo utrostručuje šanse od prehlade. ‘Za mnoge je jedino vrijeme mira ono dok leže u krevetu. Tad razmišljaju o problemima i ometaju san koji bi im indirektno pomogao da ih izbjegnu ili riješe,’ kaže dr. Leslie Swanson, specijalist za san na Sveučilištu Michigan.

Magazin.hr