Četiri osobe optužene zbog organiziranja odlaska u Siriju i Irak

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice državljana BiH zbog organiziranja odlaska na ratišta u Siriji i Iraku i pridruživanja terorističkoj organizaciji “Islamska država”.

Optužnica je podignuta protiv Huseina Erdića /34/, rođenog u Bužimu, Midhata Traku /67/, rođenog u Vitezu, Nevada Hušidića /27/, rođenog u Velikoj Kladuši, i Merima Keserovića /19/, rođenog u Bihaću.

Erdić se tereti da je radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje izvan teritorije BiH, početkom veljače ove godine dogovorio s njemu poznatim osobama iz Turske da s područja BiH organizira odlazak optuženih Husidića i Keserovića s ciljem njihovog pridruživanja terorističkoj organizaciji “Islamska država” na području Sirije i Iraka.

Prema navodima optužnice, Erdić je dao instrukcije Hušidiću i Keseroviću da se jave optuženom Traki, koji će im osigurati potrebna novčana sredstva za njihov transport u Siriju i Irak.

Optuženi su od Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za 17. veljače, a on im je dao uputstva o internet kontaktima i broj telefona osoba u Turskoj kojem će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije.

Akcijom Tužiteljstva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija optuženi su otkriveni, locirani i lišeni slobode prilikom pokušaja odlaska optuženih Hušidića i Keserovića u Tursku.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Za navedena kaznena djela zapriječene su kazne zatvora u trajanju od najmanje jedne, pa do 20 godina.

“Ova optužnica pokazuje opredijeljenost Tužiteljstva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, kao i sprečavanja odlazaka državljana BiH na strana ratišta. U okviru istrage, ostvarena je značajna suradnja s partnerskim institucijama i agencijama iz drugih zemalja u borbi protiv terorizma”, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Prethodni članakOdjeljenje Općinskog suda Travnik u Vitezu od siječnja 2016. godine?!
Sljedeći članakKreševo čuva uspomenu na legendu: Tko nije znao potkovati jaje nije se mogao oženiti