ČESTITAMO: Vitez ima najboljeg kuhara u BiH!

Igor Božić - hotel Central VitezPrvo državno natjecanje kuhara Bosne i Hercegovine pod nazivom “Bosanski dukat” održano je u hotelu „Holiday Inn“ u Sarajevu, u okviru 5. jubilarnog međunarodnog festivala vina i gastronomije “Sarajevo vino fest 2012.” koji se održava 23. i 24. veljače.

Na natjecanju je sudjelovalo više od 35 natjecatelja – kuhara iz gradova širom BiH, kao što su Sarajevo, Mostar, Neum, Trebinje, Banja Luka, Tuzla, Vitez, Fojnica, Teslić, Zenica, priopćeno je iz Udruženja gastronoma “Gastro kutak”.

Kuhari su se natjecali u disciplini “Pripremanje hladnog jela”, a prvo mjesto je osvojio mladi kuhar Igor Božić, šef kuhinje hotela „Central“ u Franšizom centru BiH u Vitezu. Drugo mjesto pripalo je kuharici hotela „Holiday Inn“ Sabahki Bajrić, a treće mjesto osvojio je kuhar Šerif Šahinović iz hotela „Evropa“ u Sarajevu.

Dodjeljena je i nagrada za kreativnost, mladom kuharu Nemanji Jankoviću koji je predstavljao hotel „Vučko“ sa Jahorine.

Predsjednik stručnog žirija bio je prof. Frederik Jurej iz Francuske, koji već duže vrijeme boravi u BiH kako bi educirao mlade buduće kuhare iz Ugostiteljske škole. Prema mišljenju žirija, nagradu za originalnost osvojio je kuhar hotela „Reumal“ iz Fojnice Sanid Šahmić.

Cilj ovog natjecanja bio je okupiti najbolje kuhare u BiH, kako bi u suradnji s Udruženjem kuhara u BiH, Udruženjem hotelijera i restoratera u BiH, Udruženjem gastronoma “Gastro kutak” i resornim institucijama nakon natjecanja formirali reprezentaciju BiH koja će se natjecati na prestižnim međunarodnim natjecanjima koja slijede.

Prvo u nizu je natjecanje kuhara mediteranskih regija koje organizira Savez kuhara mediteranskih i europskih regija, SKMER.