ČESTITAMO: NK Travnik obilježava 100 godina postojanja

Nogometni klub Travnik nizom događaja obilježava 100 godina postojanja.

Stoljeće trajanja na gradskom stadionu Pirota, obilježeno je prijateljskim susretom protiv FK Sarajevo, kojeg s klupe vodi bivši trener i igrač travničkog kluba, Feđa Dudić. Iako Veziri pamte i bolje sezone, u nove ulaze s puno optimizma. 

U rujnu 1920. godine u Travniku je odigrana prva utakmica po  tada važećim pravilima, a ekipa koja je te godine nastupila protiv sarajevske Slavije, dobila je ime grada. Kasnije Nogometni klub Travnik, kroz stoljeće postojanja imao je uspone i padove, ali iznjedrio brojne uspješne igrače. 

“Igrao je drugu ligu Jugoslavije, imao je mnoge dobre rezultate, plasman u Intertoto kup, od 2007. do 1016. stabilan prvoligaš, prošlo je puno igrača i sigurno da je ovo jedan uspjeh”, kaže Midhet Sarajčić, član Upravnog odbora NK Travnik. 

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas dio ovog velikog kluba koji danas puni 100 godina, a sa stogodišnjicom se ne može pohvaliti puno klubova u državi. Atmosfera među nama je odlična, vrijedno se radi”, zaključuje Luka Kačavenda, golman NK Travnik. 

Nakon niza uspješnih sezona, Veziri su danas u nižem nivou natjecanja, prvoj ligi Federacije. Iako „slavljenik“, poput brojnih klubova u našoj zemlji, nije u zavidnom položaju, očekuju bolje dane. 

“Dugi niz godina smo ih gledali u premijer ligi, jedan jako respektabilan klub sa velikom tradicijom i kao igrač se sjećam utakmica koje sam igrao ovdje i zaslužuje da u narednom periodu bude i premijerligaš”, tvrdi Emir Hadžić, sportski direktor FK Sarajevo. 

“Na premijerligaškim utakmicama ova evo tribina ispred mene uvijek je bila puna i uvijek je bilo lijepo ovdje igrati. Tako da evo ja se nadam da će za Travnik svanuti neki bolji dani”, kaže Feđa Dudić, trener FK Sarajevo. 

Nadu u povratak među najbolje u našoj zemlji budi i igrački kadar, kojeg u odnosu na predhodne sezone kažu, čine uglavnom domaći igrači.

“Mi smo posebno ponosni na to da najveći broj igrača čine igrači iz našeg omladinskog pogona i sa područja KSB. To nam je neka garancija da ćemo u narednom periodu biti repektabilan klub”, zaključuje Edin Teskeredžić, predsjednik NK Travnik. 

Iako rezultat prijateljske utakmice nije bio u prvom planu, slavljenički susret završen je rezultatom 4:0 u korist gostiju iz Sarajeva.  

federalna.ba/Adisa Alić