ČESTITAMO!!! Josip Pandža najuspješniji trener u Bosni i Hercegovini u 2015. godini

Josip Pandža, trener i izbornik U16 košarkaške reprezentacije BiH proglašen je najuspješnijim trenerom 2015. godine u Bosni i Hercegovini u izboru Olimpijskog komiteta, a kadetska košarkaška selekcija BiH proglašena je najuspješnijom reprezentacijom u godini na izmaku.

Atletičar Amel Tuka proglašen je sportašem godine u Bosni i Hercegovini u izboru Olimpijskog komiteta.

Tuka je ovo priznanje zaslužio nakon fantastične sezone u kojoj je postavio najbolje vrijeme na 800 metara u svijetu i osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kini.

Član Atletskog kluba Zenica ove godine osvojio je naslov dvoranskog prvaka Balkana na prvenstvu u Istanbulu, a nakon toga je u premijernom nastupu na jednom od mitinga Dijamantske lige u Monaku osvojio prvo mjesto uz najbolji rezultat sezone u svijetu. Sezonu je zaključio osvajanjem brončane medalje na SP-u u Pekingu.

U izboru za sportistu godine u BiH nominirane su bile i džudo reprezentativke BiH Aleksandre Samardžić i Larise Cerić.

Osim nagrade za sportaša i trenera godine, na večerašnjoj svečanosti u Olimpijskom muzeju BiH dodijeljena su priznanja u još tri kategorije.

Najuspješniji sportski klub je ženski odbojkaški klub Bimal Jedinstvo.

Mladi košarkaški reprezentativac BiH Džanan Musa izabran je za najboljeg mladog sportaša u kategoriji juniora, a tenisačica Nafisa Berberović za najbolju mladu sportašicu u kategoriji juniorki.

Olimpijski komitet BiH dodijelio je večeras i specijalna priznanja. Specijalna nagrada MOK-a dodijeljena je ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću, a prof.dr. Safet Kapo dobio je priznanje za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta.

Posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat dodijeljena je bokseru Damiru Belji.