ČESTITAMO: 25 godina SGŠ “Jakova Gotovca” Novi Travnik (1996. – 2021.)

Dvadeset pet godina postojanja, njenog razvoja i održavanja zasigurno predstavlja izuzetnu vrijednost Srednje glazbene škole “Jakova Gotovca” Novi Travnik.

Srednja glazbena škola “Jakova Gotovca” Novi Travnik izrasla je u uzornu obrazovnu i kulturnu instituciju. Stvara vlastiti kadar, ostvaruje iznimne rezultate na natjecanjima, a sa preko 600 koncerata i drugih nastupa postala centar kulturnih dešavanja u gradu i širem okruženju. Veliki značaj čini i saznanje da su jedina Srednja glazbena škola na u Središnjoj Bosni.

Početkom 1996.godine pokrenuta je inicijativa za osnivanjem Srednje glazbene škole u Novom Travniku. Odluka o utemeljenju donesena je 26. veljače 1996 godine te škola je zvanično počela sa radom u prvoj školskoj 1996./97.godini. Naziv je dobila po hrvatskom skladatelju Jakovu Gotovcu 7. studenog 1998.godine.

Od skromnih početaka pa do danas, kroz školu je prošlo puno poznatih i priznatih glazbenih umjetnika i pedagoga iz cijele BiH, jer u Novom Travniku nije bilo dovoljno obrazovanog kadra za održavanje kvalitetne i potpune nastave. Danas se veliki broj bivših učenika vratio u svoju školu i dalje širi znanje i ljubav prema glazbi novim generacijama. Učenici su dolazili sa svih područja Središnje Bosne: Travnika, Novog Travnika, Viteza, Nove Bile, Busovače, Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Bugojna, Donjeg Vakufa, Uskoplja, Jajca, ali i Žepča, Livna i Zenice.

Škola se veoma brzo nametnula kao neizostavan činitelj svih kulturnih, ali i drugih zbivanja kako u Novom Travniku, tako i šire. Koliki je doprinos škole kulturi grada Novog Travnika govore i činjenica da se ne može zamisliti niti jedna ozbiljna kulturna manifestacija bez sudjelovanja učenika i profesora ove škole. Koncerti povodom Dana Općine, Božićni koncert, Uskrsni i Završni koncert već su odavno postali tradicionalni, te su veoma posjećeni od strane građana, što daje dodatnu vrijednost svemu što se radi u ovoj školi.

Učenici škole redoviti su sudionici i osvajači nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Portugalu i Australiji. U proteklih 25 godina osvojili su 128 nagrada. Iza svake ove nagrade stoji ogroman radi profesora i učenika za koji je potrebno puno ljubavi i odricanja. Godine 2018. bili su domaćini XXI Otvorenog Federalnog natjecanja učenika i studenata glazbe zajedno sa OGŠ Jakova Gotovca Novi Travnik i OMŠ Travnik, gdje su ugostili preko tisuću mladih glazbenika iz 34 osnovnih i srednjih glazbenih škola Federacije BiH, tri muzičke akademije, Republike Hrvatske, Brčkog Distrikta i Republike Srpske. Potrudili su se biti dobri domaćini i da svi natjecatelji uz nagrade ponesu i lijepe uspomene na boravak u Novom Travniku.

U školi je maturiralo 298 učenika, na Muzičkoj akademiji diplomiralo je 64 bivša učenika koji su stekli zvanje akademskih muzičara, magistara i jedan doktor klavira. Na Muzičkim akademijama u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji trenutno studira 26 bivših učenika ove škole.

Doprinos svakog nastavnika, svakog učenika postoji i on je prepoznatljiv i ugrađen u ono što je Srednja glazbena škola danas. Naravno da priča o srednjoj glazbenoj školi nije završena, škola očekuje daljnji razvoj, nove odsjeke, nove zaljubljenike u glazbu, a zasigurno bolje uvjete rada i svoju zgradu.

ČESTITAMO ovaj predivni jubilej rukovodstvu, djelatnicima te bivšim i sadašnjim učenicima SGŠ “Jakova Gotovca” Novi Travnik.