Ceste FBiH su se osvijestile po pitanju radova u Vranduku

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je s ministrima posjetio je Zenicu gdje se sastao s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirzom Ganićem s kojim je razgovarao o aktuelnim pitanjima u kantonu i problemima s kojima se susreću njegovi građani.Novalić je u Zenicu stigao u pratnji ministara Edina Ramića i Amira Zukića, a nakon sastanka medije je interesovalo Novalićevo mišljenje vezano za stanje u Vranduku i rekonstrukciju tunela na magistralnom putu M-17, na što je Novalić odgovorio da su se Ceste FBiH osvijestile i počele rekonstrukciju alternativnog puta.

“Imali smo tri sastanka u proteklom periodu i to s Gradom Zenica, poslodavcima i na kraju Cestama Federacije BiH. Rekonstrukcija tunela je podigla veliku društvenu prašinu i stvorila je smetnje na komunikaciji u toj mjeri da je postalo nepodnošljivo. Mi trebamo graditi i sanirati puteve, vrijednost ovog projekta je 15 miliona KM i na kraju ćemo dobiti funkcionalan tunel. Ono na čemu su Ceste FBiH pogriješile, a brzo smo ih okrenuli da to urade, jeste osposobljavanje alternativne komunikacije. To će biti završeno početkom jula tako da smo naučili kako se rade kritične tačke”, kazao je Novalić.

Ravnopravnija raspodjela javnih prihoda

Isto tako je obrazložio i da je potrebno izvršiti ravnopravniju raspodjelu javnih prihoda, u kojoj u najvećoj mjeri ispašta i Zeničko-dobojski kanton, uz obrazloženje da će se u budućnosti morati uzimati distribucije i ubiranja sredstava.

“ZDK je kanton koji više daje nego što dobiva, ali imamo i kantone koji više usisavaju, a malo doprinose. Moramo u budućnosti napraviti bolju raspodjelu”, dodao je Novalić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić Novalića je na prvom službenom sastanku s novom vladom kantona upoznao o problemima te planovima s ciljem poboljšanja stanja u ZDK.

“Razgovarali smo o univerzitetskoj bolnici, privredi, podršci i povratku. Dogovorili smo niz aktivnosti u vezi s tim pitanjima, a razgovarali smo još i o koracima Vlade FBiH na realizaciji projekta Plava voda, infrastrukturnim projektima, posebno gradnje cesta, jer smo se opredijelili da gradimo kilometre, a ne metre”, kazao je Ganić te dodao da je na duže staze cilj metalnu industriju usmjeriti ka namjenskoj.