Čerkez: Obrazovanje u Jajcu i SBŽ oslikava ustroj BiH, djeca imaju pravo na materinji jezik

27. 3. 2017. Američkoj veleposlanici danas sam obrazložila stanje u Jajcu i u SBŽ-u i, naravno da se ona s tim ne slaže, ali to je realno stanje koje oslikava ustroj BiH.

Dayton je rekao da u BiH žive tri naroda, da govore tri jezika, a kada je u pitanju pravo djeteta da se obrazuje na svom materinjem jeziku, onda mu to pravo i daje – kazala je Čerkez novinarima u Travnik.

Ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Katica Čerkez izjavila je kako situacija u obrazovanju u Jajcu, ali i cijeloj županiji, predstavlja realno stanje i oslikava ustroj BiH, te rješenja iz Daytonskog mirovnog sporazuma.

– Američkoj veleposlanici danas sam obrazložila stanje u Jajcu i u SBŽ-u i, naravno da se ona s tim ne slaže, ali to je realno stanje koje oslikava ustroj BiH. Dayton je rekao da u BiH žive tri naroda, da govore tri jezika, a kada je u pitanju pravo djeteta da se obrazuje na svom materinjem jeziku, onda mu to pravo i daje – kazala je Čerkez novinarima u Travniku nakon sastanka sa veleposlanicom SAD-a Maureen Cormack, s kojom je razgovarala o planovima za otvaranje nove škole u Jajcu koja će raditi na bosanskom jeziku.

Čerkez je ponovila kako će nova srednja škola početi s radom samo ako za nju bude zainteresiranih učenika.

– Sve ovisi o želji roditelja i učenika i nitko nema pravo na to da utječe. Ako ne bude interesa, škola će ostati na papiru – istaknula je ona.

Na pitanje novinara koju će školu pohađati djeca srpske nacionalnosti, Čerkez je istaknula da će se moći opredijeliti.

– Ako djeca hrvatske nacionalnosti odlaze u Banja Luku u Katolički školski centar, tako isto mogu i ta djeca iz Jajca otići u Banja Luku, a mogu i prihvatiti nastavni plan s kojim raspolažemo. Nažalost, mali je broj djece srpske nacionalnosti, te govorimo o dva većinska naroda u ovoj županiji, uz svo uvažavanje i djece srpske nacionalnosti – istaknula je Čerkez.

Osim s ministricom obrazovanja SBŽ-a, veleposlanica SAD-a Maureen Cormack razgovarala je danas i s načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom i srednjoškolcima u Jajcu, među kojima su bili i učenici koji se protive otvaranju nove škole, jer smatraju da je to nastavak nacionalnih podjela.

Dnevnik.ba

Prethodni članakZnaju li jajački srednjoškolci za koje ciljeve se bore?
Sljedeći članakPodržano povećanje akciza na gorivo za 15 feninga