Čerkez: Evidentno je da i kod nas dolazi do blagog porasta oboljelih 

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva danas će na redovitoj sjednici razmatrati epidemiološku situaciju na području Federacije BiH. Prema riječima prim. dr. Gorana Čerkeza, pomoćnika Federalnog ministra zdravstva i člana Kriznog stožera, “u mnogim zemaljama Europe povećava se broj oboljelih od COVID-19, ali je evidentno da i kod nas dolazi do blagog porasta”.

– Najveći broj novooboljelih je u Zeničko-dobojskoj županiji, Hercegovačko-neretvanskoj, Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji, s tim da se najviše PCR testiranja upravo i rade u navedenim županijama – kaže Čerkez.

Dodaje da je trenutno na bolničkom liječenju 25 osoba, ali je dobra informacija da nijedna osoba nije na respiratoru i invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

– Naglasio bih da najveći broj osoba koje su hospitalizirane nisu potpuno cijepljene – ističe Čerkez.

Na pitanje, hoće li se uvoditi nove mjere, Čerkez je odgovorio “kako najvjerojatnije neće, s obzirom na to da je takva praksa i u europskim zemljama, pa i u onima koje se trenutno suočavaju sa novim valom novooboljelih”.

– Jako je teško prognozirati kada će taj val doći i kod nas. Pratimo situaciju i onog trenutka kada budemo imali povećan broj inficiranih, obavijestit ćemo javnost. Mi već sada bilježimo blago povećanje zaraženih, ali incidenca je još dosta niska i nema nikakvog razloga za bilo kakvom panikom. Očigledno je da smo se u prethodne dvije godine naučili živjeti s virusom. Rekao bi da je odgovornost na svakome od nas da brine o svom zdravlju. Drugih preporuka za sada nema, osim savjet imunokompromitiranim koji imaju problema sa kroničnim bolestima da prime i četvrtu dozu cjepiva, što je i preporuka Stručnog savjetodavnog tijela za zarazne bolesti Federacije BiH – ističe Čerkez.

Kada je riječ o majmunskim boginjama, bolesti prouzročenoj virusom koji je sličan onome velikih boginja, koji se posljednjih mjeseci širi zemljama Europe (otkriven i u Srbiji i Hrvatskoj), Čerkez naglašava “kako je Federacija BiH spremna i za tu vrstu zaraze te da su nadležne federalne institucije već nabavile posebne testove koje mogu otkriti prisustvo virusa”.

– Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu od samog početka širenja bolesti u stanju je izvršiti potvrdu na prisustvo virusa majmunskih boginja. Kontaktirali smo i sve ostale laboratorije i saznali koji su to kapaciteti. U međuvremenu stigli su i testovi sa posebnim prajmerima za otkrivanje virusa, oko 2.000, pa sada slijedi njihova distribucija po bolnicama, odnosno laboratorijima koji imaju kapacitete za to. Naravno, potvrdu testiranja na prisustvo virusa majmunskih boginja možemo vršiti i u referalnim europskim laboratorijima u skladu s dogovorom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO). Mislim da javnost treba znati kako se radi o bolesti koja je poznata od 1970-ih godina prošlog stoljeća i da se zna kako se tretira. Dakle, majmunske boginje ne mogu se nikako porediti sa COVID-19. Zbog toga ne očekujemo neke velike probleme – kazao je Čerkez.