Čerkez: Epidemiološka situacija u BiH stabilna, ali Covid – 19 još uvijek predstavlja opasnost

Sjednica Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva na kojoj je bilo riječi o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji s virusom Covid – 19 te drugim aktuelnim respiratornim zarazama, održana je danas u Sarajevu.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva Goran Čerkez istaknuo je kako je epidemiološka situacija u BiH stabilna te da se na bolničkom liječenju od posljedica zaraze koronavirusom nalaze 33 osobe, dok se dvije osobe nalaze na raspiratorima.

– Imamo sigurno više oboljelih od ovih brojeva, ali testiranja se često vrše kod kuće i antigenskim testovima koji se ne bilježe. U prosincu je 10 osoba umrlo od posljedica koronavirusa. Covid – 19 je prisutan i potrebno je pratiti situaciju. Stanje u regiji i svijetu je stabilno, ali zabrinjava situacija u Kini. Zemlje u okruženju Kine i nekoliko europskih zemalja su uvele dodatna testiranja za Kinu, ali mi smo stava da ova varijanta iz Kine ne bi trebala predstavljati veliki rizik za BiH te smo odlučili ne donositi restriktivnije mjere u odnosu na građane Kine – izjavio je Čerkez.

Stav Kriznog stožera je da ne treba donositi nove mjere kada su u pitanju putnici i turisti iz Kine te da je neophodno zadržati postojeće mjere.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kazao je da je u zimskom periodu u FBiH povećan procenat respiratornih infekcija te da se prati situacija s koronavirusom, koji, prema njegovim riječima, još uvijek predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

– U prošlom tjednu imamo 900 prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih bolesti, od čega dominiraju Covid – 19, gripa i virus RSV, koji je zastupljeniji kod djece. Pozivam stanovništvo da se vakciniše i zaštiti od težih oblika ovih bolesti – kazao je Skočibušić.