Čerkez: Epidemija nije gotova, vidjet ćemo što nas čeka u rujnu i listopadu

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo Goran Čerkez rekao je da je u proteklih 24 sata zabilježeno 10 novih pozitivnih slučajeva od 557 testiranih.

Do sada ukupno je 978 je pozitivnih slučajeva u Federaciji, a testirano je 19.033 osoba.

– Što se tiče stanja u bolnicama, 39 je na liječenju i dva su na respiratorima. Također, pozitivno je da ukupno imamo 426 oporavljenih, a u protekla 24 sata čak 41. Smrtnih slučajeva imamo 33, a situacija je pod kontrolom. Nastavljamo pratiti epidemiološku situaciju i prema tome ćemo predlagati mjere Kriznom stožeru – rekao je Čerkez.

Odgovarajući na pitanja novinara Čerkez je rekao da se u proteklom razdoblju najviše ulagalo u testove i u opremu kao i sve što je potrebno u borbi protiv pandemije.

– Smrtnost u Federaciji u odnosu na broj oboljenih je 3,5 posto što je zadovoljavajće, ako uspoređujemo s drugim zemljama. Kada govorimo je li to niska smrtnost, bitno je reći da moramo usporediti i zemlje regije i Europe. U Belgiji je velika smrtnost skoro 16 posto, Španjolskoj, Italiji i Engleskoj skoro 15 posto. Kod nas je niža smrtnost, jer smo poduzeli mjere i uspjeli smo odgovoriti na prvi udar. Epidemija nije gotova, ali vidjet ćemo što nas čeka u rujnu i listopadu – rekao je Čerkez.

Prethodni članakSvjetski dan slobode medija
Sljedeći članakŽupne obavijesti župe Vitez – 4. Uskrsna nedjelja (3. svibnja 2020.)